сряда, юли 26, 2017

Преподобномъченица Параскева Римлянка

Таня Илиева

Преподобномъченица Параскева Римлянка е родена в Рим по времето на управлението на император Антонин Пий.Родителите ѝ се казвали Агатон и Полита, те били благочестиви християни.Параскева била измолено дете и носела името си,защото е била родена в петък.

Когато Агатон и Полита починали, тя раздала наследството си на бедните и започнала проповедническа дейност в Рим и в неговите околности.

За всичко това научил император Антонин Пий(138-161 година),  и света Параскева била изправена пред съда. Тя без страх заявила,че тя е християнка.Нито обещанията, нито заплахите са могли да я пречупят. Тя била предадена на зверски мъчения.На главата ѝ надянали нажежен шлем и я хвърлили в казан с кипяща смола.Тя останала невредима.Императорът погледнал в казана и няколко пръски от смолата достигнали до очите му.Той ослепял. Веднага започнал да я моли да го излекува, и тя го излекувала. След това тя била пусната на свобода.

Параскева тръгнала да проповядва от град на град,докато достигнала един град, където управлявал Асклепий.Тук пак последвал съд и смъртна присъда.Тук те я повели към един змей,които живеел в една пещера,за да я изгори с огън.Света Параскева направила кръст и той умрял.Асклепий и хората,като видяли това чудо, повярвали в Христа и пуснали светицата. Така тя продължила проповедническата си дейност. В един град, където управител бил някой си Тарасий, света Параскева приела мъченическа смърт.След жестоки мъчения тя била обезглавена.


Translate