събота, юли 01, 2017

Свети безсребърници Козма и Дамян Римски



Таня Илиева

Православната църква почита три двойки светци, живели, както се счита, в различно време и различни места носещи имената на светите бесребърници Козма и Дамян:
Козма и Дамян Асийски паметта им се отбелязва на 1 ноември.
Козма и Дамян Римски паметта им се отбелязва на 1 юли.
Козма и Дамян  Арабски паметта им се отбелязва на 17 октомври.

Козма и Дамян Римски са били братя родом от град Рим,лекари по професия, приели мъченическа смърт по времето на император Карин.Според възпитанието, което им са дали  техните родители - християни било в благочестие, двамата братя водели целомъдрен живот и притежавали даровете на изцеление на болестите. Със своето добро отношение към хората братята обърнали много хора към християнската религия. Заради лечението,за което не взимали пари те били наричани„бесребърници“.
Духовното въздействие над околните, многото хора посещаващи църквата, всичко това привлякло вниманието на римските власти към братята. И били изпратени войници да арестуват двамата братя. Християните  помолили Козма и Дамян да се укрият заради хората, които прибягвали към тяхната помощ. Когато не били намерени двамата братя, войниците арестували други християни от селището, където живеели. Тогава Козма и Дамян напуснали убежището си и се предали в ръцете на римските войници, като помолили да бъдат пуснати арестуваните заради тях християни.
Светците били затворени в затвора в Рим, а след това били изправени пред съд. Братята изповядали открито вярата си пред император Карин   и съдиите и отказали да принесат жертва на римските богове. Те казали следното:„ Ние на никому не причиняваме зло, не се занимаваме с вълшебства и чародейства, това в което ни обвинявате. Ние лекуваме недъзите със  силата на Господа и наш Спасител Иисус Христос и не взимаме нищо като възнаграждение за лечението“.

Император Карин  настоявал да се откажат от вярата си.Бог поразил император Карин с внезапна остра болка, и така той изпитал всемогъществото на Господ, който не прощава хула на Светия Дух. Присъстващите хора, виждащи чудото, възкликнали:„ Велик е християнският Бог и няма друг Бог, освен Него!“. Много повярвали помолили братята да излекуват императорът, а и той самият ги умолявал, като обещавал да приеме християнската вяра. Братята го излекували. След това били пуснати на свобода и отново започнали да лекуват болестите.

Но техният лекар-наставник, при който братята изучавали лекарското изкуство, започнал да завижда на славата им. Той ги повикал уж да събират билки и ги завел дълбоко в планината, там ги убил, а телата хвърлил в реката.   

Translate