петък, юни 30, 2017

Замъците в Европа : Русия - Воронцовски замък в Алупка







Таня Илиева


Алупският дворец и парка- резерват е създаден през 1990 година.Музейният резерват включва Воронцовския замък, парка- паметник на градинарското изкуство и Масандровския дворец на император Александър Трети. Резерватът- музей съдържа множество паметници на културата, които отразяват тенденциите в дворцовата архитектура на първата половина на 19 век.

Дворецът комплекс на Воронцовския замък в Алупка, се състои от пет сгради, които са построени в периода от 1828 година-1848 година.Проектиран е от английския архитект Едуард Блор за губернатора на Новоруийск, граф Михаил Воронцов.Балната зала на двореца, е декориран в традиционен английски стил и е почти запазен в оригиналният си вид.Неповторимото изпълнение на Синята стая придава красотата на извънредно красивите орнаменти от цветя и листа изпълнени в златен цвят.Декорацията на вестибюла и официалната столова напомнят за рицарските зали от средновековните рицарски замъци.
Зимната градина е съхранила флората си. В залите са изложени картини и статуи на руски и западноевропейски творци, и различни предмети на художественото творчество.
Има отделни експозиции. Южната тераса на двореца е украсена с флорентински фонтани и вази. На стълбите, водещи към морето, първоначално е имало лъвове, изваяни от карарски мрамор от италианския скулптур Бонати.

Замъка е заобиколен от старинен парк, разгънат на 30 хектара.Той съчетава всички характеристики, за всички пейзажни паркове в Европа. В него растат около 200 екзотични дървета и растения. Изобилието от водни източници е използвано за многото изкуствени езера и многочислени каскади. В Долния парк, които е в близост до морето е построен,, Чайният павилион".






Translate