петък, юни 30, 2017

Събор на 12- те апостоли

Таня Илиева


Думата „апостол“(αποστολος), има гръцки произход  и означава пратеник, посланик, апостолите били посланици и разпространители на християнската религия. Те още са наричани ученици на Христос, защото те са  били близко до Него, и  са слушали неговото учение. Те са били избрани от Иисус Христос, когато е започнало Неговото служение и проповед, това са били последните три години от живота му завършил с кръстната му смърт. Той е избрал почти всички от апостолите от средите на бедните и необразованите, хора с незнатно потекло, за да открие Своето всемогъщество. Тези, които били призовани да станат апостоли, са оставили домовете и семействата си, занаята си и са последвали Христос. Те проповядвали по градове и държави, търпейки лишения и страдания.
Имената на 12 апостоли в Евангелието и Деянията на апостоли са споменати(Деян.1:13-26), изключение прави Иуда Искариотски, който е заменен с Матия след жребий.

Първите призовани за апостоли са Андрей наречен Първозвани,  Йоан,Иаков, Симон(наречен по-късно Петър), Филип  и Натанаил,които били преди това ученици на Йоан Предтеча.След като се срещнали с Христос те добили вяра, но това не станало веднага и те се занимавали едно продължително време със занаятите си. След като видели чудесата извършени от Христос в Галилея, и слушали проповедите Му. Преломният момент, бил когато видели голямия улов на риба, и тогава те се превърнали в„ловци на човешки души“. Те оставили всичко и последвали Христос.От множеството ученици било попълнено числото на Своите първи апостоли до дванадесет, които  до залавянето на Христос били неотлъчно с него, като през това време те се учели и се подготвяли за проповядване.

Изборът, който бил окончателен станал,когато от устата на апостол Петър била изповядана общата им вяра в Христос като Син Божий.

Почти всички апостоли завършили мъченически своят живот. Те са били удостоени с високи почести на небето, те са около престола Божий, а когато настъпи времето на страшният съд Христов, те ще седят на дванадесет престола, и заедно с Господ ще съдят живи и мъртви.
Петър Първовърховния той е първи епископ на град Рим. Неговата проповедническа дейност е била в Никея,Сирия,Мала Азия,Сицилия,Коринт,Испания, Картаген, Египет, Британия. Основател на църквата на Антиохия заедно с апостол Павел. През  67 година той бил разпънат с главата надолу.Мощите му се намират в Рим. Паметта му се отбелязва на 29 юни.
Андрей Първозвани е брат на апостол Петър, той е проповядвал в земите на Византия,Тракия,Македония,Мала Азия, Алания,Крим,Причерноморието,Русия. През 62 година той е бил разпънат на Х образен кръст. Мощите му се намират в гр Патра(Гърция), и главата му в град Амалфи. Паметта му се отбелязва на 30 ноември.
Иаков Заведеев, той е брат на Йоан Богослов, проповядвал е в Испания. През 44 година е посечен с меч в Йерусалим по заповед на цар Ирод Агрипа. Паметта  му се отбелязва на 30 април. Мощите   му се намират в Сантяго -де -Компостела, Испания.
Йоан Богослов, евангелист,любимият ученик на Иисус Христос, на него е поверена Света Богородица след разпятието.Той е проповядвал в Мала Азия,Йерусалим, Ефес, на остров Патмос. Починал от старост през 106 година.Родителите му са носели имената Заведей и Саломе. Автор е на Евангелието на Йоан, на 3 послания и Апокалипса(Откровението) на Йоан. Върху гробът му в Ефес е постороена църква. Той е бил наричан от Иисус Христос„ Син гърма“.Паметта му се отбелязва на 8 май и 26 септември.
Филип е проповядвал в Сирия, Мала Азия заедно с апостол Вартоломей;в Гърция,Арабия,Етиопия,Фригия. Разпънат през 80 година в Йеропол, Памуккале, Турция. Мощите му се намират в църквата „Свети Апостоли“ в Рим, отскоро има и частица от тях във Вселенска патриаршия, папа Франциск  направи подарък патриарх Вартоломей това се случи на празника на Свети Йоан  Богослов в Ефес на 8 май 2017 година.Паметта му се отбелязва на 14 ноември.
    Апостол Вартоломей e проповядвал в Сирия,Мала Азия,Индия,Велика Армения. През първи век е одран жив в Баку и му била отсечена главата.Мощи има в Беневето и в Рим. Празникът му е на 11 юни и 25 август.
Тома е проповядвал в Индия,Партия,Мидия,Персия. Починал през първи век мъченически в Индия, пронизан от 5 копия. Известен като Тома„Близнака или Неверни“. Мощите му се намират в Индия,в Едеса,Константинопол,ръката в Унгария. Паметта му се отбелязва на 6 октомври.
Матей, бивш бирник, и първи евангелист. Той е проповядвал в Македония,Сирия, Персия,Партия,Мидия, Етиопия. През 60 година е разпънат в Етиопия на земята. Мощите му се намират в град Салерно. Паметта му се отбелязва на 16 ноември.
Иаков Алфеев, брат е на апостол Матей, той е проповядвал в Едеса,Иудея,Газа,Южна Палестина,Египет. През първи век е разпънат на кръст в Египет. Паметта му се отбелязва на 9 октомври.


Иуда Иаковов или Тадей, проповядвал в Иудея,Галилея,Самария,Идуменея,Арабия,Сирия,Месопотамия,Персия. През 86 година е разпънат на кръст и пронизан от стрели. Мощите му се намират във Ватикана. Паметта му се отбелязва на 19 юни.
Симон Зилот или Канаит е проповядвал в Египет,Мавритания, Либия, Нумидия, Киринея, Абхазия. През първи век е разпънат на кръст в Абхазия. Паметта му се отбелязва на 10 май.
Матий е избран за апостол вместо Иуда Искариотски. Той е проповядвал в Иудея,Колхида,Македония. Той е убит с камъни през 63 година в Иудея. Гробът му се намира в Падуа, главата в Рим,част от мощите му са в Трир. Паметта му се отбелязва на 9 август.
Няколко години след Възнесение Господне, апостол Павел се присъединил към апостолите. По стечение на обстоятелствата и на тяхната изключителност, той заедно с апостол Петър станали Първовърховни апостоли на Църквата. 

Translate