неделя, септември 22, 2024

Атонските старци : Старецът Геронтий Капсалски (1908-2001)

Таня Биринджиева 


Старецът Геронтий Капсалски станал монах в манастира Григориат. Той заболял от туберколоза , и той и още един болен монах били изпратени в туберколозна болница в Солун. Когата стареца Геронтий се излекувал, се върнал отново в манастира, но някои от монасите в манастира Григориат се страхували от това да не се заразят и му казали:,, Върни се , братко, в Солун, ние ще ти дадем каквото ти трябва. ,, Старецът не се съгласил, и си тръгнал, като нищо не взел от Григориат. Пребивал в различни манастири и работейки си изкарвал прехраната. Той живял в района на скита на килията Свети Василий и свети Петър. Това били най-хубавите му години от неговия монашески живот. Старецът редовно се причестявал и винаги бил радостен.
Старецът Геронтий се установява в областта Капсала, в килията на Свети Николай, а на стари години той се завръща и прекарва последните си години от живота си в Григориат.

През 1945 година на Атон в продължение на няколко дни имало силни валежи, които причинили много беди. Старецът Герондий тръгнал по време на тези дъждове към Карея. Стигнал до Морфон, където се скрил на сушина, чакайки да спре дъжда. През нощта се молил и изведнъж чул тропот от копита. Старецът отворил вратата и видял , че пред него стоял светъл ездач на кон.
,, Влез вътре , приятелю,, , предложил старецът на ездача- Къде отиваш в този порой?
,, Бързам, защото домът ми е в опасност,, , отговорил ездачът .
На следващия ден старецът Геронтий научил ,че в обителта Ксенофонт бурни потоци са отмили манастирската градина заедно с градинаря и къщата му, както  и половината сгради в манастирският скит. Тогава стареца Геронтий осъзнал, че този светъл ездач е бил свети великомъченик Георги, който се бил втурнал да спасява манастира Ксенофонт, чийто покровител бил той.

Срещата на стареца Геронтий е от ключово значение в живота на стареца Теоклит Дионисийски. Когата стареца Теоклит бил силно изкушен, стареца Геронтий му подал ръка и с благословията и насърчението на игумен Гавриил, те живели заедно два месеца. Старецът Геронтий помогнал на стареца Теоклит да преодолее изкушението , а той от своя страна го научил на умна молитва. Старецът Теоклит * нарича старецът Герондий свой учител.

Старецът Герондий много обичал Литургията. Имало такива недели, когато присъствал на три Литургии, една след друга. Първо ходел в Кутлумушкия скит, където завършвали рано, след това при йеромонах Арсений, а след това отивал при йеромонах Никодим, който завършвал Литургията по обяд. 
Един ден валяло силно. Отците видели стареца да върви от една Литургия на друга под дъжда и го попитали:,, Слушай, старче Герондий, къде отиваш в такъв порой?" - на което той искрено се изненадал:,, Само си помисли какво носиш! Не трябва ли да ходя на Литургия заради някакъв дъжд?"

Когато старецът се причестил, лицето му забележително се трансформирало. Той много постел. Дори в някои дни нищо не вкусвал. В килията му имало само една вълнена постелка и нищо друго. Един ден под тази постелка се скрила отровна змия от рода на пепелянките. Старецът докато се молел , я натиснал, а змията го ухапала. Старецът изобщо не се уплашил и не изтичал при лекарите. Влязъл в килията на йеромонах Арсений ,но той не бил там и старецът се върнал в килията си. Той се надявал преди всичко на грижите на Пресвета Богородица, взел елей от светилника пред иконата и, помазал ухапаното място, и отровата не му навредила. Както казва по-късно старецът, той се бил разстроил само защото извършил грях и убил змията.

Повечето монаси в Карея считали старецът Геронтий за странен, който ходи с кучета и гарвани. Присмивали му са се, но всъщност старецът бил истинска мистерия. Знаел много и най-вероятно бил получил висше образование, но той никога не е бил разказвал за себе си. Когато държавата причинявала зло на Църквата той винаги пишел протестни писма до различни държавни органи.

*Старецът Теоклит Дионисиатски (1916 -2006) е учен, светец , автор на многобройни статии и над 70 книги. Най-важните му творби са:,, Между земята и небето" ,  ,, Григорий Палама" , ,, Преподобни Никодим Светогорец,, , ,, Мария- Богородица", ,, Ереста на неправославните".

Translate