понеделник, септември 30, 2024

Преподобни Роман Сладкопевец


Таня Биринджиева

Монахът Роман, наричан,, Сладкопевец,, , е грък по произход и е роден в средата на 5 век в сирийския град Емеса. След като получава образование, той става дякон в църквата,, Възкресение Христово,, в Бейрут. При император Анастасий Дикор(491-518) той се премества в Константинопол и става клирик в патриаршеската църква,,Света София" . Той усърдно помагал по време на богослуженията, въпреки че не се отличавал нито с глас, нито със слух. Тогавашният патриарх Евтимий обаче заобичал Роман и дори го приближил до себе си заради неговата искрена вяра и добродетелен живот.

Тази привързаност на патриарха към свети Роман възбудила няколко катедрални духовници срещу него, и те започнали да го тормозят. На една от предрождественските служби тези духовници изтикали Роман на църковния амвон и го принудили да пее. Храмът бил пълен с поклонници , самият патриарх служил в присъствието на императора и придворните. Объркан и уплашен, свети Роман публично се опозорил с треперещ глас и неясно пеене. Пристигайки си в дома напълно унил, свети Роман се молил дълго усилено през нощта пред иконата на Божията Майка, изливайки си болката. Тогава му се явила Богородица, която му подала хартиен свитък и му наредила да го изяде. И тогава се случило чудо: Роман получил красив , мелодичен глас и в същото време поетичен дар. В прилив на вдъхновение той веднага съчинява прочутия си кондак за празника Рождество Христово:,, Дева днес ражда Свръхестествения,  и земята поднася пещера на Непрестъпния, ангелите с пастирите славословят, а мъдреците със звездата пътуват, защото заради нас се роди Младенец- Предвечния Бог"
На следващият ден преподобни Роман отишъл в църквата за всенощното бдение на Рождество Христово. Той настоял отново да му бъде позволено да пее на амвона и този път изпял химна толкова красиво, че предизвикал всеобщо  възхищение. Императорът и патриархът благодарили на Роман, а хората го нарекли Сладкопевец. От този момент свети Роман украсявал богослуженията с дивното си пеене и вдъхновени молитви. 

Обичан от всички, свети Роман станал учител по пеене в Константинопол и издигнал блясъка на богослужението до високо ниво. За своя поетичен дар той заел почетно място сред авторите на църковни песнопения. На него се приписват повече от хиляда молитви и песнопения за различни празници. Особено място заема Акатистът на Пресвета Богородица , който се изпълнява по време на Великия пост. По негов модел са съставени и други акатисти.
Преподобни Роман Сладкопевец е починал през 556 година. 

Translate