вторник, април 25, 2017

Карея - столицата на Света Гора-Атон

Таня Илиева 

Карея е административният център на Атонската монашестка република . Тя е неголям град , които се намира в южната част на Атонският полуостров , на осем километра от пристанището Дафни , на 370 метра надморска височина . В Карея се намират органите на управление на републиката .   Те са Свещеният Кинотис и Свещената Епистасия . 

Според сведенията , Карея  е основана от първите монаси , заселили се на Атон . И те основали свой административен център , които нарекли Протат . Името на Карея идва по късно , заради многото орехови дървета , които растат в околността . 

Върховната власт според това , което е написано в Устава на Света Гора е предоставена на    Свещеният Кинотис   - това е правителството , което се състои от упълномощени представители на 20 - те атонски манастири . Свещиният Кинотис  заседава сградата Протат , която се намира в  центъра на Карея . 

Изпълнителната власт е Свещената Епистасия . Всичките 20 манастира се делят на пет групи по четири  манастира . И всяка година една от групите прави Свещената Епистасия .  Председател на Епистасията е представител на първия измежду манастирите . Съставът на Свещената Епистасия се променя всяка година на 1 юни . 

Република Гърция има представител на Света Гора , и той е губернатор . Резиденцията му се намира на Света Гора , в Карея . 

Дори и да е част от Република  Гърция  , църковната юрисдикция е на Вселенската патриаршия . В този момент викарният епископ , който момент е Хризостом Родополски , той представя  Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей  .

В  центъра на Карея се намира Протатският храм , изписан от Мануил Панселина . В олтара се намира една от светините на християнският свят иконата ,, Достойно есть " , чиито празник се чества на 11 юни и на вторият ден на Възкресение , когато се прави лития през всички манастири . 

Църквата е била построена от Константин Велики . Редом до византийската кула , се издига сградата на Светата Община , където се пази първият Устав на Света Гора наречен ,, Трагос " има богата библиотека и много свещени реликви .














Translate