вторник, септември 18, 2018

Чудото на Пресвета Богородица в Орихоменос през 1943 година

Таня Илиева


Случило се през септември 1943 година.Италианците, които били влезнали в Гърция, вече отстъпвали. Жителите на село Орихоменос отишли на железопътната гара в град Ливадия и започнали настойчиво да искат италианският пост да предаде оръжието си , в противен случай заплашили с партизаните. 

Италианците отказали да се предадат и известили германските войници, които без много да му мислят, решили да изгорят напълно Орихоменос и така да накажат жителите му.
Вечерта на 9 септември в Орихоменос влязъл цял наказателен полк и арестувал  600 души. Част от немците останали в градчето, докато другите започнали да се движат към Дионис, където се били скрили партизаните.

Близо до  Орихоменос се намира най-старата църква, построена през 874 година и осветена в чест на Успение Богородично- храм на Скрипския манастир.

Било полунощ. Колоната от германци се намирала на 500 метра от храма, когато точно по средата на пътя един от танковете внезапно спрял. Германците неочаквано видели пред себе си величествена Жена с издигнати нагоре ръце, която им преграждала пътя. Вторият танк се опитал да заобиколи първия, но попаднал в една канавка, а третият затънал в една градина, откъдето искал да премине. 

На 10 септември, на разсъмване, немският командир Хофман поискал от жителите трактор, за да изтегли танковете. Последвало нещо необичайно: тежките машини били извлечени от трактора като празни кутийки от кибрит.

- Чудо,чудо!- възкликнал германският командир и помолил местните жители да го заведат в църквата.

В стоящата на иконостаса икона на Света Богородица, германецът  веднага познал Жената, която преградила пътя на колоната. Той паднал на колене и казал:
- Тази Жена ви спаси! Почитайте я и я прославяйте! 

Орихоменос бил спасен. Хофман издал заповед да освободят шестотинте арестувани и обречени на смърт пленници и се зарекъл, че до края на войната градът няма да е докоснат.

Жителите благодарили на Богородица за спасението си и я прославили.
Слънцето започнало да залязва. Танковете заминали с отпуснати надолу оръдия, бидейки  победени от Дева Мария, застъпницата на Орихоменос.

От този момент 10 септември станал празник. Почти до края на живота си Хофман, пристигал всяка година на този празник. Той подарил освен това огромна свещ на Богородица и дал пари за изписването на първата икона с изображение на това чудо

Translate