вторник, август 13, 2024

Истината за носенето на червен конец


 Таня Биринджиева


Червеният конец - това е атрибут на окултното учение,, кабала,,  , което няма нищо общо с православната вяра . Православният християнин не трябва да носи червен конец. Не бива да се подражава на звездите от шоу бизнеса и на политиците, те всички са суеверни.

В Православието не се допускат амулети. Бог ни защитава, а не материалните предмети. Кръстът- това е образът на нашето спасение. Всякакви форми на магии и магьосничество е забранено от Библията.
В Старият Завет маговете и магьосниците са били убивани с камъни, а каноните на Църквата такива хора и техните съучастници лишават от Светото Причастие за 6 години.*
Не е ли достатъчно за нашата духовна защита Светото Кръщение ? Не е ли достатъчно , че Господ Иисус Христос умря и бе разпнат за нас, и нужни ли са допълнителни гаранции? 

Непременно ли конеца, по правилата на търговците на амулети, трябва да са от Йерусалим, да бъдат осветени на всички свети места. Вероятно конеца трябва да е облят с вода от река Йордан и попит  със свети елей от всички кандила на Светия Град.
Защо този конец струва толкова скъпо? Ами как  иначе ще повярват в неговата сила? Не бива магия на ниска стойност! Иначе плацебото няма да сработи. Ако вместо човек да е вярващ той е суеверен, той започва да живее във вълшебната земя, да се облива в омагьосана вода и да носи червен конец.
*61 ПРАВИЛО НА ПЕТО-ШЕСТИЯ ВСЕЛЕНСКИ СЪБОР(КОНСТАНТИНОПОЛСКИ, ТРУЛСКИ)

Ония, който се обръща към магьосници или към така наречените стоначалници, за да узнаят от тях не ще ли им се открие нещо, каквото желаят, по силата на предишните за тях постановления на отците, нека подлежат на правилото за шестгодишното покаяние. На същото наказание трябва да се подхвърлят и ония , които водят мечки или други животни за забава и съблазън и които предсказват щастие, съдба , родословие и много други подобни неща също така и тъй наричаните облакогонци, обойници, поставчици на амулети и гадатели. Ония пък, които упорстват в това и не искат да се отвърнат и отклонят от подобни вредни и езически измислици, постановяваме да се изгонват от църквата, както и светите правила заповядват, защото:,, какво общо има между светлината и тъмнината" казва апостолът? Или :,, какво съгласие да има между Христа и Велиара? " Или :,, Каква прилика между Божия храм и идолите"!(2Кор.6:14,15,16)

Translate