понеделник, септември 07, 2020

Рождество на Пресвета Богородица

Блогът на Таня Биринджиева

Преблагословената Дева Мария е родена по времето, когато хората са били достигнали такива граници на морален упадък, в който техният бунт изглеждал вече невъзможен. Най-блестящите умове от онази епоха разпознавали и често казвали, че Бог трябва да слезе на земята, за да поправи вярата и да предотврати унищожаването на човешката раса. Божият Син е пожелал да приеме човешка природа заради  спасението на хората, а Пречистата Дева Мария е била единствената достойна да съдържа в Себе Си и да въплъти Източника на чистота и святост, Той избира като своя Майка.
Рождеството на Пресвета Богородица Дева Мария се празнува от Църквата като ден на всеобща радост. В този светъл ден, на границата на Стария и Новия завет, се е родила Най-Благословената Дева Мария, представена от незапомнени времена от Божественото Провидение, за да служи на тайната на въплъщението на Бог Словото- да се яви като Майка на Спасителя на света, нашия Господ Иисус Христос.
Пресвета Дева Мария е родена в малкия град Галилея, Назарет. Нейните родители са праведният Йоаким от семейството на пророк и цар Давид и Анна от семейството на първосвещеника Аарон.Съпрузите били бездетни, тъй като света Анна била безплодна. След като достигнали напреднали години, Йоаким и Анна не били загубили надежда в Божията милост, твърдо вярвайки, че всичко е възможно от Бога и Той може да разреши безплодието на Анна дори и в напреднала възраст, както веднъж е разрешил безплодието на Сара, съпругата на патриарха Авраам. Свети Йоаким и Анна дали дума пред Бог, да посветят в служба на храма детото, което Господ ще им изпрати. Безплодието е било смятано от еврейския народ за Божие наказание за греховете, затова двамата Йоаким и Анна търпели несправедливите упреци от сънародниците си. На един празник Йоаким отнесъл жертва в Йерусалимския храм като дар на Бог, но първосвещиникът не я приел, наричайки  Йоаким недостоен, заради бездетието му. Свети Йоаким се оттеглил в дълбока скръб отишъл в пустинята и там със сълзи се помолил на Господ да го дари с дете. Света Анна научила какво се е случило в Йерусалимския храм, плачела горчиво, но не роптаела против Господ, а се молила, призовавайки над семейството и Божията милост. Господ изпълнил молбата им, когато светите съпрузи достигнали старост и се подготвили с добродетелен живот за висока титла- да бъдат родители на Пресвета Богородица бъдещата Майка на Господ Иисус Христос. Архангел Гавраил донесъл радостната вест на Йоаким и Анна, че молитвите им са чути от Бог и ще им се роди Благословената дъщеря Мария, чрез която ще бъде дадено спасение на целия свят. Пресветата Дева Мария със своята чистота и добродетел надмина не само хората, но и Ангелите, стана жив Божи храм и, както Църквата пее в празничните песнопения,, Небесната врата, водеща Христос във Вселената на спасението на нашите души", чрез което спасението ще бъде дадено на целия свят. 
Рождеството на Божията Майка отбелязва идването на времето, когато големите и утешигелни Божии обещания спасението на човешкия род от робството на дявола започнаха да се изпълняват. Това събитие сближи благословеното Царство Божие на земята, царството на истината, благочестието, добродетелта и безсмъртния живот. Майката на първородния от цялото творение е по благодат към всички нас, Майката и милостивата  Застъпница, към Която ние постоянно пробягваме със синовна смелост.

Translate