четвъртък, септември 03, 2020

За критиките към свещениците



Отец Димитриос Панагопулос

Откога започнахме да не искаме свещеника и да го обвиняваме? Тъй като завинаги ние влизаме в грях.....Мнозина търсят грешките в свещениците и така да ги обвинят и да покрият собствения си грешен живот и да оправдаят не ходенето си на църква и непризнаването на Светите Тайнства.
Ако им кажеш да вземат в ръката си ръждясала тел поставена в щепсела, те няма да я вземат? Разбирате ли? Понеже жицата е ръждясала, тока не минава? Силата я няма.... Нещо подобно се случва и с грешния свещеник. Свещеникът е инструмент на Бога, чрез който се предава Божието благоволение, което не спира, от греха на свещеника. Ако свещеникът е грешник, той е дал дума на Бога, а не на хората.
Веднъж на Константин Велики,  някои хора били донесли документи , които  доказвали нередности при някои епископи и трябвало да бъдат наказани. Просто запалил огън и изгорил документите. Той казал, че дори да види епископите да съгрешават с очите си, той пак няма да реагира.
Разбирате ли? Докато някои християни бързат да осъдят свещеника,  Константин Велики е постъпил така макар че не е бил покръстен!
Веднъж срещнах една жена неутешима и плачеща. Приближих се до нея и я попитах , защо плаче така. Тя ми отговори, че сестра и е починала и е била погребана без свещеник. Понеже било зима и валяло сняг, свещениците не могли да достигнат селото. В селото нямало свещеник. Държали я 3 дни и накрая я погребали, без свещеник и певец. Оказа се, че починалата жена цял живот е обвинявала свещениците..... Бог е справедлив! Човек каквото посее, това жъне.

Translate