събота, юни 06, 2020

Петдесетница - раждането на Църквата


Блогът наТаня Биринджиева

Празникът на Светата Троица се нарича Петедесетница, защото слизането на Светия Дух върху апостолите се състояло на петдесетия ден след Възкресение Христово. Празникът на Петдесетница е двоен триумф - на славата на Светата Троица, така и на славата на Светия Дух, който е слязъл върху апостолите и са запечатали новия вечен завет на Бог с хората.
Първият ден на Петдесетница, църквата посвещава главно на славата на Света Троица и този ден се нарича Ден на Света Троица, а вторият, тоест понеделник, за славата на Светия Дух, поради което се нарича Ден на Свети Дух.

Църквата започва честването на Светия Дух, както обикновено, с вечерно богослужение в деня на Троицата. При тази служба се четат трите коленопреклонни молитви на свети Василий Велики, в които ние изповядваме греховете си пред Небесния Отец и в името на голямата жертва на Неговия Син  молим за милост; ние също така молим Господ Иисус Христос да ни даде Божествения Дух, душите ни да се просветлят и укрепят и накрая се молим за нашите покойни роднини, Господ да им даде покой в място на светлина и спокойствие.
На празника Петдесетница е обичайно да се украсява храма с листа от дървета и цветя,също е хубаво да отнесем в храма цветя. Украсата на храмовете в този ден символизира изповедта на изграждащата сила на Животворния Дух; и второ, дължимата отдаденост на първите плодове на пролетта.

Translate