петък, юни 05, 2020

Задушница преди Петдесетница


Блогът на Таня Биринджиева

За състоянието на душите след смъртта Православната църква ни учи така:,, Вярваме, че душите на починалите блаженствуват или се  мъчат според делата им. Разделяйки се с телата си, те отиват  или в радост, или в печал и скърби;впрочем не чувстват нито съвършено блаженство или съвършени мъки, които всеки ще получи след бъдещото възкресение, когато душата ще се съедини с тялото, в което е живяла добродетелно или порочно( из Посланието на източните патриарси относно православната вяра, член 18).
Съботата преди Петдесетница,, ние възпоменаваме всички починали благочестиви християни починали от векове. Това възпоменание  е наречено Задушница преди Петдесетница или Черешова Задушница.
Това възпоменание има дълбоко духовно значение. В деня на Петдесетница Светият Дух дойде на земята, за да поучава, освещава ии да доведе всички хора към вечно спасение. Затова Светата Църква ни призовава да извършим възпоменание съботата, така че спасителната благодат на Светия Дух да очисти греховете на всички души на нашите праотци и, ходатайстнайки за събирането на всички в Христовото Царство, моли:,, да упокои душите на място прохладно, и ако мъртвите не възхваляват Тебе, Господи, под създанието в ада те се  осмеляват да признаят, че ще те доведат, но ние живеем, благославяме  те и се молим."
Освен тази Задушница  има и определени дни за всички починали православни християни има поменаване  в някои дни след смъртта им, с молитви или служби на третия ден, заради възкръсналия в третия ден Спасител, деветия ден, за това Господ да удостои починалия с блаженството на деветте ангелски чина, и най-вече на четирдесетия ден, последен и най-важен от дните определени за молитви за новопредставилия се. По думите на светите отци , на 40 ия ден се извършва частен съд над душата, определящ нейното състояние до окончателния Страшен съд.
Съботният ден по традиция се свързва с почитането  на мъртвите и споменаването на паметта им, и тропарът на деня е,, Помени, Господи, като благ Твоите раби  и каквото съгрешиха в живота прости, защото никой не е безгрешен, освен Ти, Който и на починалите можеш да дадеш покой." 

Translate