вторник, юни 02, 2020

За тези, които взимат Светото Причастие без кръщение


Блогът на Таня Биринджиева

Това е едно чудо на свети Евгений  от Трабзон: По време на управлението на византийския император Константин дошли много скити, които отивали на Изток. Те пристигнали в Трабзон.
Сред тях имало един скит обладан от цял легион зли духове. Скитите го наблюдавали ден и нощ, със страх, че демоните ще го хвърлят в огъня и ще го изгорят или ще го удавят във водата или ще го съборят в някоя бездна.
Преди да бъде обладан от демоните , този скит живеел добре.
Но веднъж той отишъл в града със свои приятели и посетил църква.
Макар непокръстен, той се осмелил да се приближи до светата чаша по време на причастието. И веднага той бил обладан от демоните, които го измъчвали безмилостно оттогава.
Така той пристигнал в Трабзон. Придружителите му, научавайки  за многото чудеса на свети Евгений, го отвели в храма му.
В момента, когато влезли в храма демоните започнали да го бият и заплашват.
Какво направил славният Евгений? Той помолил Всемилостивия Бог да се смили над своето създание и то да бъде освободено от тиранията на Сатаната.
И когато обладаният от демони човек застанал пред мощите на светеца, той изпаднал в екстаз. Струвало му се, че вижда Христос да слиза от небето в църквата. Там, след като му напомнил за мерзостите, които е бил извършил в младостта си, той започнал строго да го поучава.
С всички тези беззакония, заключил Господ, много ме натъжи, не си достоен за милост, но в името на моя скъп Евгений, се съжалих и ще се смиля над теб. И като се обърнал към светията , който седял до Него молейки го, той продължил: Излекувай го, Евгений, след като прибягна до нашата закрила. Иисус веднага изчезнал. Тогава свети Евгений казал на обладания от демони: Ти претърпя това зло, защото си приел Светото Причастие, докато си бил некръстен и потопен в греха.
Скитът изпаднал в екстаз. След това той забелязал огън да излизат от светите мощи, който влизал в устата му.
Тези, които били наблизо, успели да видят с очите си силата на свети Евгений, който измъчвал и наказвал нечестивите демони, като насилствено ги прогонил от страдащия човек.

От устата на скита излизала пяна и пот, докато не се освободил напълно от нечистите духове.
Омиротворен и спокоен, той намразил стария си живот и неспирно благодарял на свети Евгений , който го бил избавил от демоните.

Translate