понеделник, юни 01, 2020

Молитва към свети архангел Михаил от Чудовия манастир в Кремъл




Блогът на Таня Биринджиева

На 1 октомври 1930 година болшевиките взривяват  Алексеевския Архангелски манастир в Кремъл, известен като Чудов манастир. В годината на взривяването той навършвал 565 години, и е бил един от старите московски манастири.
Чудовският манастир е бил основан през 1365 година, където според легендите се намирал Ханския двор- посолството на Златната Орда в Москва. Причната за основаването на манастира било чудо. По молитвите на свети Алексей- Московски митрополит, наставник на княз Димитрий Донски- Тайдула, съпругата на хана на Златната Орда, била излекувана от слепота. В знак на благодарност тя подарила на свети Алексий ханския двор. Свети Алексий от своя страна основал манастир посветен на Чудото на свети архангел Михаил в Хони. Това не било случайно . Историята  се връща в древността и е подобно на чудото случило се с Тайдула. В далечната земя  на Фригия, на запад в Мала Азия, един баща, чиято била сляпа, му се явил насън архангел Михаил и му посочил лечебен извор, от който момичето ще се излекува. Близо до това място бил издигнат храм.
Чудовският манастир имал четири едновременно действащи храма. Векове наред там се кръщавали децата на руските царе и по точно в Алексеевският храм на манастира. Там били правени преводи и корекции на богослужебни книги, там е работил самият Максим Грек. Там той обучавал децата на болярите докато навършат 16-годишна възраст. Манастирската библиотека била една от най-значимите в Русия. От стари времена манастирът се наричал Велика лавра, без да е имал такъв статут.
След преместването на столицата в Москва през пролетта на 1918 година съветските власти подреждат детски ясли и жилищни помещения на служители от държавната администрация в Чудовския манастир, а по-късно там е разположена и Кремълската медицинска и санитарна администрация. На 1 октомври 1930 година манастирът е напълно разрушен . Иконите са били запазени и прехвърлени в Оръжейната  и Третяковската галерия. От 1934 година 14-та сграда на Кремъл  се намира на мястото на манастирите Чудов  и Възнесение Господне и Малкия дворец Николаевски . В него последователно са се помещавали : 1 -во Съветско обединено военно училище на Червената армия, Върховният съвет на СССР заедно с Кремълския театър, различни административни служби на президентската администрация и комендантската служба на Кремъл . От месец април 2016 година на мястото на 14 та сграда на Кремъл се намира временен площад.
Молитвата на свети архангел Михаил е била изписана на стената на манастира и се смята, че свети архангел Михаил се явил на един от монасите от Чудовият манастир и казал:,, Ако някой човек чете всеки ден тази молитва, в този ден няма да се докосне до него дяволът, нито зъл човек, ленност няма да съблазнява сърцето му, а ако човек се престави, то душата му няма да отиде в ада. Амин."
Молитвата е следната: Господи Боже, Царю Безначални! Изпрати Господи, Твоят Архангел Михаил на помощ на Твоя раб(името) и го избави от неговите видими и невидими врагове.
О, Господен Михаиле Архангеле! Съкрушителю на демоните, забрани на всички ми врагове, които се борят с мене, направи го боязливи като овце и ги съкруши като  прах, развяван от вятъра.
О, Господен Велики Архангеле Михаиле! Архистратиже, пръв княже на шестокрилите, воеводо на Небесните сили- на Херувимите и Серафимите и на всички светии.
О, Богоугодни Архангеле! Бъди ми неизказан пазител, Велик помощник във всички беди, скърби, печал, по пусти места и на кръстопътища, а когато плавам по реки и морета-тихо пристанище. Избави ме, Велики Михаиле Архангеле, от всички лукави прелести. Когато викам към Тебе и призовавам Твоето Свято Име, побързай да ми помогнеш и послушай Твоя раб(името). О, Велики Архангеле Михаиле! Победи всички мои лукави врагове със силата на Честния и Животворящ Небесен Кръст Господен, по молитвите на Пресветата Богородица, на Светите Ангели и Светите Апостоли, на Светия Пророк Божий Илия,на Свети Велик Николай, архиепископ Мириклийски, на Светите Великомъченици Никита и Евстатий, на преподобните Отци и Светите Светители и Мъченици и на всички Свети Небесни Сили.
О, Велики Архангеле Михаиле! Помогни на мене, грешния Твой раб (името) избави ме от земетресения, потоп, от огън и меч, от внезапна смърт, от всяко зло и от коварния враг, и от зли бури, и от лукавия сатана ме избави, Велики Михаиле Архангеле Господен, сега и всякога и во веки веков. Амин.

Translate