събота, май 30, 2020

Свети Илия Минятий, епископ Кефалонски,, Молитва към Пресвета Богородица"


Епископ Илия Минятий, епископ Кефалонски е роден на остров Кефалония. Дълго време е изучавал богословие, философия, древни и нови езици. Голям проповедник, чиито слова са обичани и до днес.

,,За това, и аз благодатна Дево, премълчавайки чудните ти добродетели, и се чудя с ума си. И тука, като припадна в твоите пречисти нозе, друго нищо не желая от тебе освен твоето необоримо представителство в помощ, и съхранение на Христолюбивите наши провославни християни; и в изгнание, и изстребление на всяка злина.... Молим те, милосърдна Марио, за думата: радуйся, която ни причини радостта; за ангелското целувание, което стана началото на нашето спасение; подари на бедния наш род първата му чест, и издигни го от гноището на невежеството в науката, и просвещението: от суеверието в истинското благочестие. И ако тия наши гласове не докарат милосърдие, то нека да докарат тия горчиви сълзи , които се проливат от очите ни. Но ако не стигат и те, то нека тя накара гласовете, и моленията на твоите светии, които непрестанно зоват към тебе от всички страни на вселената.
Приеми, прочее,, пресвета Дево, сълзите ни, които показват тайнството, което се е изпълнило в тебе: защото сълзите текат без да докарват вреда на очите, тъй и Божието Слово е произтекло от твоята утроба, без да повреди девството ти. Дай съгласие, и разум на благочестивия наш народ, та да може да прогони съвсем тъмнината на невежеството, и да отблъсне чуждите внушения на своите неприятели, да блесне животворната заря на тайственото слънце; да се разпростре по целия свят силата на кръста, и от всички да се прослави святото твое име с Отца, и Сина, и Светаго Духа, нине, и присно, и во веки, Амин.

Translate