понеделник, март 09, 2020

Пресвета Богородица Пантанаса закрилницата на остров Сикинос

Таня Илиева


Пресвета Богородица Пантанаса е покровителка  на остров Сикинос. Историята за намирането на нейната икона е описана от епископа на Сикинос Спиридон  Върлакос.

,, В стари времена  на малкия остров Сикинос, разположен между островите  Йос и Фоленградос и на север от Санторини, имало много частни църкви, които образували енория. Така на свещеника на една от църквите , която бил посветена на свети Йоан Кръстител, му се случило чудно събитие.

Една нощ той видял в съня си великолепна жена, която го подканила  да отиде в северната част на острова, в местността Кара, на границата, за да я посрещне. На сутринта свещеникът разказал съня си на един по-стар свещеник, който го посъветвал да не обръща внимание на сънищата. Но сънят се повторил отново на следващата вечер. Свещеникът отново повлиян от съвета на събрата си, останал безразличен. На третата нощ отново той видял прекрасната жена, която му казала, че ако не отиде, ще бъде наказан.

Изплашен  свещеникът се събудил, сложил расото си и, без да казава нищо на никого, веднага тръгнал към мястото, което му показала жената в съня му. Пристигайки на това място, което се намирало близо до брега, видял светлина като от свещ от морето, близо до брега. Когато се приближил, той видял икона, която била в морето и близо до брега. Той си свалил обувките, свалил расото и влязъл в морето, за да вземе иконата. Приближавайки иконата се изместила, което отчаяло свещеника.
Той излязал от морето и тръгнал към града. Там той разказал за случилото се, и така всички свещеници от града се събрали и със звън на камбани, и хората със свещи в ръце тръгнали към мястото, където всички видяли светлината. Тогава свещеникът паднал на колене и с молитва достигнал иконата. Светата икона на Богородица била отнесена в църквата,, Свети Йоан Кръстител".

На следващата сутрин обаче иконата не била открита в храма, в който била положена, и всички жители били загрижени, че някой я е откраднал. След търсене те я намерили в една от централните църкви посветена на Светия Кръст, в град Кастро.
Иконата била върната обратно църквата на свети Йоан Кръстител. Но същото се повторило и на следващата нощ и така решили да останат двама мъже и да наблюдават какво ще се случи. В полунощ се чуло, че зключената врата на църквата се отваря, иконата сама отива в другата църква. Тогава разбрали хората за желанието на Богородица да остане в другата църква.
Затова било взето решение иконата да остане в църквата на Светия Кръст, където и до ден днешен тя пребивава. Собственикът на църквата направил дървен престол и го поставил от лявата страна в църквата, която Богородица е избрала.

Translate