петък, март 13, 2020

Хиляди вярващи се молят на свети Никифор Прокажени


Таня Илиева


Във връзка с изпитанието, което е изпратено на човечеството в лицето на инфекциозното заболяване ,, Короновирус" с благословията на митрополита на Морфу Неофит в параклиса изграден в чест на свети Никифор Прокажени се отслужват всекидневни молебени.
Създаден е специален имейл: agiosnikiforosolepros@gmail.com, така че всеки вярващ да има връзка и да може да се записват имена, които ще бъдат споменавани по време на молебените.        
Преподобни Никифор Прокажени е причислен  към лика на светците през 2012 година. Свети Никифор(със светско име Николай Дзаникакис) е роден в селско семейство на остров Крит, в село Сирикари. На 13- годишна възраст се е разболял от проказа. В началото на 20-ти век прокажените били изпращани на остров Спиналонга, затова когато станал на 16 години и болестта му била в напреднал стадий Николай заминал за Александрия, където работил като бръснар. Когато проказата обхванала лицето и ръцете му, един свещеник му казал да отиде на остров Хиос, където имало социално заведение за лечение на прокажени, което било създадено от преподобни Антим Вайянос.
Той  пристигнал на остров Хиос през 1914 година. Там той  служил като певец и градинар. Поради заболяването  си той ослепял и през 1957 година бил преместен заедно с другите болни на остров Егалео. Заради своето смирение, любов към ближните му бил даден дарът на пророчеството.
Починал е на 4 януари 1964 година на 74-годишна възраст.
Когато бил отворен гробът му мощите му излъчвали благоухание. Благодарение на молитвите му са станали факт много чудеса, които са били записани от неговия ученик Евмений, също прокажен

Translate