четвъртък, март 12, 2020

Богородичният акатист

Блогът на Таня Илиева


Това се случило през 620 година, от Изток дошли персите и аварите от Запада, те били с голяма армия и обсадили Константинопол, докато император Ираклий отсъствал.

Изведнъж се извило торнадо, което избило много от противниковата армия. Труповете им били хвърлени пред църквата Влахерна, посветена на Богородица. Така народът получил смелост и победил варварите.
Вечерта  всички се събрали в църквата на Богородица и никой не мигнал цяла нощ, така се родил химна на благодарността, наречен Акатист. Други казват, че Богородичния акатист е бил съставен от Константинополския патриарх Сергий, а трети от Георги Писидийски.
Акатистът е най-свещеният и благочестивият химн посветен на Пресвета Богородица и тя е много доволна, че се четат, самата тя е казвала на много от светиите пред които се е явявала: ти посрещна денят с Акатиста, който много обичам, ще бъдеш защитен, ще те пазя от всяко зло, ще бдя през целия ти живот и в деня на Второто пришествие ще бъдеш защитен пред моя Син".
След всичко това ние трябва да четем акатиста на Пресвета Богородица толкова пъти, колкото можем през деня и при всеки случай и нужда, защото,, много е Божествената милост за доброто на Отца" 

Translate