четвъртък, октомври 24, 2019

,,Източник на мира" в Сирия- хиляди християни отново се разпръснаха

Хиляди християни в Сирия са принудени  да напуснат домовете си.
Десетки хиляди хора, преследвани  от ,, Ислямска държава" по време на войната, потърсиха  убежище в райони близо до границата с Турция, в областите, където нахлуха турските сили през последните дни.
Новината за прекратяване на операцията с ефимистичното название,,Източник на мира", може да бъде приветствана, но и придружена от бележка под линия, която създава нова трагедия:
,, Зоната за сигурност" в Северна Сирия ще бъде,, ничия земя", тъй като не само кюрдските бойци, но и цялото население я напускат.

Смята се, че християнската общност в региона наброява 40 000 души, чието бъдеще отново е несигурно.
,, Счита се, че днес в тази област има повече от 40 000 души християни. Те са останките на повече от 130 000 християни, които са живели тук преди атаката на Ислямска държава и кризата в Сирия", заявява говорителят на Организацията  за отбрана на християните и призовава Запада да се намеси.
,, Светът е отлкова уплашен. Бомбардират ни, убиват  ни. Вярваме, че тези нападения са послание към кюрдите и християните да напуснат, за да се настанят бежанци. Това е форма на етническо прочистване."

Ситуацията  е още по-тревожна, тъй като никой не говори за съдбата  на бойците на Ислямска държава, които са избягали от затворите  в Северозападна Сирия и са готови да заминат на Запад. В тези лагери са се намирали един от най-яростните бойци на Ислямска държава.
Повече  от 300 000 християни са изселени от Сирия през последните години, а тези, които са успели да устоят на натиска и да оцелеят, сега са изправени пред нова заплаха.

източник: orthodox news agency

Translate