неделя, декември 23, 2018

Неделно четиво: Евангелие от Матея 1:1-25






  1. Книга за живота на Иисуса Христа, син Давидов, син Авраамов
  2. Авраам роди Исаака; Исаак роди Иакова, Иаков  роди Иуда и братята му.
  3. Иуда роди Фареса и Зара от Тамар; Фарес роди Есрома; Есром роди Арама;
  4. Арам роди Аминадава; Аминадав роди Наасона;Наасон роди Салмона;
  5. Салмон роди Вооза от Раав; Вооз роди Овида от Рут, Овид роди Иесея;
  6. Йесей роди цар Давида;царДавид роди Соломона от Уриевата жена;
  7. Соломон роди Ровоама, Ровоам роди Авия; Авия роди Аса;
  8.  Аса роди Иосафата, Иосафат роди Иорама; Иорам роди Озия.
  9. Озия роди Иоатама; Иоатам роди Ахаза;Ахаз роди Езекия;
  10. Езекия роди Манасия; Манасия роди Амона; Амон роди Иосия;
  11. Иосия роди Иоакима; Иоаким роди Иехония и братята му- през време на преселението  Вавилонско
  12. А след преселението Вавилонско Иехония роди Салатииля; Салатиил роди Зоровавеля; 
  13. Зоровавел роди Авиуда; Авиуд роди Елиакима; Елиаким роди Азора;
  14. Азор роди  Садока; Садок роди Ахима;Ахим роди Елиуда;
  15. Елиуд роди Елеазара; Елеазар роди Матана; Матан роди  Иакова;
  16. Иаков роди Иосифа, мъжа на Мария, от която се роди Иисус, наричан Христос.
  17. И тъй, всички родове от Авраама до Давида са четиринайсет рода; и от Давида до Вавилонското преселение- четиринайсет рода; и от Вавилонското преселение до Христа- четиринайсет рода.
  18. А рождението на Иисуса Христа стана тъй: след сгодяване на майка Му Мария за Иосифа, преди  да бяха се събрали, оказа се, че тя е  непразна  от Духа Светаго.
  19. А Иосиф, мъж и, понеже беше праведен и не  желаеше да я осрами, поиска тайно да я напусне.
  20. Но когато помисли това, ето Ангел Господен му се яви насъне и каза: Иосифе, син Давидов, не бой се да приемеш Мария, жена си, защото заченалото се в нея е от Духа Светаго;
  21. тя  ще роди Син, и ще му наречеш името Иисус; защото Той ще спаси народа Си от греховете му.
  22. А всичко това стана, за да сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който каза:
  23. ,, ето девицата ще зачене в утробата  си и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил" , което ще рече : с нас е  Бог.
  24. Като стана от сън, Иосиф направи, както му бе заповядал Ангелът Господен, и прие жена си.
  25. И непознаваше я , докле тя роди своя първороден Син, и той Му нарече името Иисус.
Колко са мили Твоите жилища, Господи на силите! Копнее душата ми и чезне за Господните двори; сърцето ми и плътта ми с възторг се стремят към живия Бог. И птичка си намира жилище, и лястовица-гнездо, дето да положи пилците си,при Твоите олтари, Господ на силите, Царю мой и Боже мой! Блажени, които живеят в дома Ти:те непрестанно ще Те хвалят. Блажен човек, чиято сила е в Тебе, и чиито пътеки в сърцето са насочени към Тебе. Като преминават долината на плача, те намират извори в нея, и дъжд я покрива с благословия; минават от сила в сила, явяват се пред Бога, на Сион. Господи, Боже на силите! Чуй молитвата ми, послушай, Боже Иаковов! Боже, наш защитниче, надникни и милостно погледни лицето на Твоя помазаник! Защото един в Твоите двори е по-добър от хиляди дни. Желая по-добре да бъда при прага на Божия дом, отколкото да живея в шатрите на нечестието. Защото Господ Бог е слънце и щит,Господ дава благодат и слава; Той не лишава от блага ония, които ходят непрочно. Господи на силите, блажен оня човек, който се уповава на Тебе!

Из пророчеството на Исаия

Господи! Ти си Бог мой; ще Те възвелича, ще възхваля името Ти, защото си извършил дивни дела; древните предопределения са истинни, амин. Ти превърна града в грамада камъни, твърдата крепост- в развалини; няма вече в града чертози на другоплеменици, во-веки няма да бъде възстановен. Затова ще Те прославят силните народи; градовете на страшните племена ще Ти се боят, защото Ти беше прибежище на сиромаха, прибежище на немотния в усилно за него време, защита от буря, сянка от пек; защото от гневното дихание на насилниците приличаше на буря срещу. Ти укроти буйствата на враговете, както пек-в безводно място; веселбата на притеснителите е задушена, както пек-от облачна сянка. И Господ Саваот ще сложи върху тая планина за всички народи трапеза с тлъсти ястия, трапеза с чисти вина, с тлъстина от кости и най-чисти вина; и върху тая планина ще унищожи покривалото, що покрива всички народи, покривалото, що лежи върху всички племена. Смъртта ще бъде погълната на -веки, и ще отрие Господ Бог сълзите от всички лица, и ще снеме срама от Своя народ по цялата земя; защото тъй казва Господ. И ще кажат в оня ден:ето, Този е нашият Бог! Нему се уповавахме, и Той ни спаси! Този е Господ; Нему се уповавахме, да се възрадваме и развеселим за спасението от Него.

Translate