събота, декември 22, 2018

Патриарх Кирил за ситуацията с Украинската православна църква

Таня Илиева

Константинополският патриарх Вартоломей е  виновен за преследването на духовенството и енориашите на Украинската православна църква-МП. Константинопол е действал като съучастник на всичко, което правят киевските власти. А те вече публично заявяват, че няма място за църквата на Московска патриаршия.
Всъщност милиони граждани са обявени за чужденци на своя земя: всички, които не искат се присъединят към Истанбулската църква в Украйна, която създаде Петро Порошенко. Този факт, че Константинопол  подкрепя гонителите на вярващите, се възприема с голяма грижа.
Всъщност Константинопол и неговият патриарх заеха страната на преследвачите. Казвам това с голяма болка. В крайна сметка говорим за църковните власти на църквата, която беше наша майка. И това не е първият път. Спомнете си 20-те и 30 те години  на миналия век, да си припомним времето на свети Тихон.Руската църква е била подложена на атеистично гонение, Константинопол  е направил всичко възможно да откъсне от живото тяло на Църквата онези части, които  са били наблизо-Естония, Финландия, Полша, Латвия.

Това е оценката на патриарх Кирил.

Translate