сряда, октомври 17, 2018

Чудото на света великомъченица Параскева Римлянка на 14 октомври 1442 година на остров Хиос

Таня Илиева

Свети Атанасий Пароски описва чудото на света великомъченица Параскева станало през 1442 година на остров Хиос, което ежегодно се чества на 14 октомври.

Имало един йеромонах на име Амвросий, които отишъл да отслужи вечернята в чест на свети Назарий, Гервасий, Протасий и Целсиус в църквата ,,Света Параскева" на 13 октомври в Палеокастро в село Халанди. Нямало никой в църквата. В края на литургията започнал изведнъж да се излива дъжд, морето започнало да реве и така продължило цяла нощ. Амвросий не могъл да напусне  църквата и да се върне в килията си. Той си мислел, че островът ще бъде наводнен от бурята, той започнал да се моли на Бог да спаси родното му място и да успокои праведния си гняв. Свети Атанасий тълкува тази буря като следствие от случилото се на събора във Ферара и Флоренция.

Монахът Амвросий се молил часове до момента, когато се уморил и седнал да почине. Докато седял той заспал. Той видял в съня си църквата без покрив и във височината облак от светлина, в която имало красива и скромна жена, която молела Бог с вдигнати ръце. След като свършила молитвата си тя казал на Амвросий, който бил обзет от страх:,, Амвросий, не се страхувай, аз съм великомъченица Параскева, земята ти ще бъде спасена". Амвросий веднага се събудил и забелязал, че дъждът е спрял веднага. Тогава с радост започнал литургията. 
Хората от долното село отишли при отец Амвросий и му казали, че водата на морето е заляла селото и църквата Света Богородица Елеймонитрия. Тогава Амвросий им разкрил какво е видял в съня си за обещанието на света Параскева, че островът ще бъде спасен. Тогава взел иконата на света Параскева, и отишъл в наводнения район и повел литания. Когато това станало, водите на морето се оттеглили обратно към морето. Тогава хората прославили Бог за чудото, извършено чрез света Параскева. 
Оттогава остров Хиос празнува празника на света Параскева много  тържествено, предимно на нейният празник на 26 юли, но също и на 14 октомври, в памет на това чудо. До този ден нейната свята икона прави чудеса за жителите на остров Хиос.

Translate