четвъртък, октомври 18, 2018

Вселенската патриаршия вече има подворие в Киев

Таня Илиева

Днес Върховната Рада прехвърли за постоянно ползване на Вселенската патриаршия църквата ,, Свети Андрей" в Киев. Законопроектът внесен от президента Петро Порошенко е бил подкрепен от 237 парламентаристи при изискуеми минимум 226 необходими, пише в агенция ТАСС.

,, Дава се църквата ,, Свети Андрей" в националния резерват,, София Киевска", която е културно наследство, паметник от национално значение, като религиозна сграда, притежавана от държавата, се прехвърля на Вселенска патриаршия свободно да извършва в нея религиозни дейности" се казва в текста на закона. В същото време ползването на църквата,, Свети Андрей" ще помогне  на ускоряването на получаването на томос-признанието на поместната православна църква на Украйна от другите поместни църкви.

Президентът Петро Порошенко е казал, прехвърлянето на църквата,, Свети Андрей" за постоянно ползване на Вселенската патриаршия е договорено с двамата йерарси на Украинската православна автокефална църква и с украинската православна църква на Киевската патриаршия. 

Translate