сряда, октомври 17, 2018

Вселенска патриаршия е отговорила с,, Не" на искането на Скопие за автокефална църква

Таня Илиева


Позовавайки се на ,, високи църковни източници в Македония, вестник ,, Свободен печат" пише, че скоро е получен отговор от Вселенска патриаршия на писмото на македонската църква, която призовава за даване на автокефалия под името,, архиепископия на Охрид и Прима Юстиниана". Както се твърди в прессъобщението, според вестника отговорът на Вселенска патриаршия ще бъде отрицателен. Според съобщението, в отговор на писмото на Вселенската патриаршия се заявява, че,, след искането на Православната църква от Скопие за автокефалия под името,, Охридска архиепископия" е взето решение да не се взема отношение по този въпрос, тъй като този регион не попада в рамките на нашата компетентност, но под юрисдикцията на Печката патриаршия,т.е сръбската православна църква. 

Според сведението, в писмото   на Вселенската патриаршия за македонската църква също се посочва, че не може да има абсолютно никакъв паралел между исканията на църквата на Македония и уреждането на Украинската православна църква, защото  те са в две напълно различни ситуации. 

Както се обяснява в това писмо до македонската църква, Вселенската патриаршия подчертава, че тя никога не е предоставяла на Москва духовната юрисдикция над Украйна, но е дала през 1922 година на Сръбската православна църква провинциите,в които е включена днес територията  на Македония.






Translate