събота, септември 08, 2018

Смъртните грехове на патриаршията в Москва

Ако за римокатолиците греховете, които са път към ада са седем, то за патриарха на Русия тези грехове, които ще го лишат от,, рая" на Украйна са два на брой. И тези два смъртоносни гряха  на патриарх Кирил  са изгодни за Вселенска патриаршия, тук трябва да спомена и митрополит Иларион, които се провали в църковната дипломация.

Първият грях бе извършен в Шамбези, Швейцария, по времето, когато се обсъждаха текстовете на въпросите, които щяха да влязат в дневния ред на Събора в Крит. За първи път в историята на Константинополската патриаршия щеше да се разисква въпроса за даването на автокефалия на църквите. Въпросът не беше финализиран поради съпротивата на Русия и ръководителя на нейната делегация митрополит Иларион. Така след блокирането на този въпрос Вселенска патриаршия бяха вързани. И така Константинопол остана единствената църква, която да дава автокефалия.

Вторият смъртен грях е толкова важен, колкото и първия, а той е решението на Москва да саботира в последния момент Събора на остров Крит, отказвайки участие в последния момент и скривайки се зад другите църкви, които не участваха- България, Грузия и Антиохия.

Решението на патриарх Кирил да не участва на събора в Крит и така решавайки да върже ръцете на Вселенския патриарх ще му коства Украйна.

След тези две важни грешки на Москва не е преувеличено да се каже, че това е една игра на руска рулетка. И вместо един куршум, както е по правилата на тази ,, игра" този път пистолетът  е пълен. 

Тази стратегия е изработена от митрополит Иларион, който е получил лошото отношение на патриарх Вартоломей по време на срещата на 31 август. Давайки му да разбере, че някои негови действия никога няма да бъдат забравени. Дори източници от Вселенска патриаршия твърдят, че патриарх Вартоломей е бил изключително строг спрямо първия дипломат на Московска патриаршия.

Това е било първият път, когато патриарх Вартоломей е бил толкова строг и остър спрямо руските си събеседници. Той е казал пред митрополитите от Архиерейския събор, които се срещнаха веднага след срещата с руския патриарх следното:,, Имали сме много преговори с патриарх Кирил през десетилетията, когато сме се срещали, и повечето са били трудни. Но това е първият път, когато му говорих толкова трудно".

Един от бившите сътрудници на патриарх Кирил в социалните мрежи и по-точно във Фейсбук, разказва, че по време на полета от Истанбул до Москва, патриарх Кирил е имал интезивен диалог с митрополит Иларион Алфеев. И според него митрополит Иларион е казал на патриарха следното: ,, Посетихме целия православен свят и ни дадоха подкрепата си, но патриарх Вартоломей има друго мнение"

Всичко това показва, че патриарх Вартоломей е взел своето решение и няма връщане назад. А колкото до Москва, във Фанар са сигурни, че ще настъпят катаклизми. Но според мен Украйна е една историческа възможност да се върне равновесието в православния свят.

Блогът на Таня Илиева

Translate