петък, септември 07, 2018

Писмо на сръбския патриарх Ириней до патриарх Вартоломей

Таня Илиева

Сръбският патриарх Ириней е изпратил писмо до Вселенска патриаршия на 30 август 2018 година, в което отправя заплахи към патриарх Вартоломей, нещо извършено и към патриарх Неофит на 17 април 2018 година. Сръбският патриарх дава съвет на патриарх Вартоломей веднага да възстанови на Сърбия Черногорската православна църква и то се разбира Македонската православна църква - Охридска архиепископия.

В писмото си през месец април 2018 година патриарх Ириней е използвал обиди и заплахи както към патриарх Неофит , така и към МПЦ. Патриарх Ириней  открито е отправил заплаха към главата на българската църква при опита на БПЦ да съдейства при разрешаването на каноничния статут на МПЦ- ОА . Според  Ириней ,, опитите на БПЦ да помогне на МПЦ-ОА и да стане църква -майка" щели да нанесат непоправими щети на отношенията между двете църкви - Сръбската и Българската.

Като повод за писмото на патриарх Ириней до патриарх Вартоломей е изтъкната ,, тревогата на Светия Синод за единството на Православната църква след намесата на архиереи на Вселенска патриаршия" , което е довело до отцепването на Украинската църква,, въпреки волята на Руската православна църква". Според  сръбските духовници именно,, подобен аргумент се планира да се използва и за отцеплението " на Македонската православна църква.

Патриарх Ириней твърди, че ,, съвременните светски държави се опитват да се възползват от църквата в служба на тяхната идеология и власт и за да успеят в тази си цел те прибягват към етнофилестичния , светски начин на мислене".

Държавите е народите, които в днешно време искат автокефалия всъщност се водят от,, политически формации" и без да скриват оправдават своята вредоносна дейност с позоваване на държавата и националната полза. Тези държави Украйна, Македония и Черна Гора били създадени от комунисти и сега в днешно време повечето от тях са били управлявани от хора, които не вярват в Бог. Те не желаели самостоятелни църкви, защото те били верни на своите граждани, а с цел да се използват за изпълнение на светски, безбожни идеологии.

Сръбският патриарх Ириней дава харектеристика на отделянето на украинската църква, като ,, много опасно, дори катастрофално за единството на Православието", и актът на ,, реабилитация и оневинения на виновните за разкола и завръщането на литургичното  и канонично общуване с разколните общности без тяхното покаяние и връщане към единството с Руската православна църква, от която те се разделиха без изричното съгласие на Московска патриаршия, и  без координация с нея".
Според сръбския патриарх Вселенска патриаршия не може  да решава едностранно, без сръбската и руската църква, бъдещето на МПЦ и съответно на украинската църква.

В това писмо се казва,че процесът на придобиване и даване на независимост на нови патриаршии също трябва да се договаря от поместните православни църкви. И Вселенска патриаршия трябва да е единственият координатор на тези проблеми.

Патриарх Ириней твърди,че въпроса на ,, Черна Гора е свързан с Украйна и Македония и се надява, те да бъдат върнати заедно".Той също вярва, че противното би било нарушение на църковните канони и го квалифицира като,, трагично безумие". 

Translate