петък, септември 07, 2018

Без името Македония или нейно производно наименование ще се нарича църквата в Скопие

Таня Илиева

Вселенската патриаршия категорично отказва да приеме молбата за признаване на църквата в Скопие с наименование включващо термина,, Македония" или с нейни производни.


Вселенският патриарх е подчертал в уводната си реч по време на провелият в Истанбул Архиерейски събор, че решението  за независима църква няма да включва термина,, Македония" или нейно производно наименование.
На този събор са присъствали и митрополити от Македония  и Тракия, които са под юрисдикцията на Вселенска патриаршия, т.нар.,, Нови земи".

В посланието  си патриарха към митрополитите е отбелязал следното:,, Нашите свети братя, които са на служба в Македония, това послание да го предадат на стадото си."

Епископите от т. нар. ,,Нови земи" са изслушали с особено  задоволство това изявление на патриарх Вартоломей, което прекратява плановете на Скопие, и освен всичко дава отговор на стремежите на други църкви, за пример е дадена БПЦ, които са прибързали да дадат признание на църквата на бившата югославска република Македония.
източник: Нешънъл Хералд

Translate