петък, септември 21, 2018

Има възможност Украйна да има автономна църква, а не автокефална по модела на естонската църква , счита клирик от Вселенската патриаршия

Таня Илиева
Вместо автокефална църква може да се появи автономна Украинска православна църква към Константинополската патриаршия, предполага дяконът на Западноевропейската екзархия на Константинополската патриаршия Александър Занемонец в статия публикувана в уебсайта на Московския център ,, Карнеги".

,, Въпросът за даване на автокефалия-пълна независимост църковна е сложен и болезнен. При различните църкви това е въпрос на различен поглед.  Да се предостави автокефалия само на една трета от украинците е нелогично. Получава се така, че болшинството от тях ще остане към Московската патриаршия.
В такъв случай, дяконът от Константинополската патриаршия отбелязва, че две трети от вярващите в Украйна остават в УПЦ към Москва и ,, никаква автокефалия не искат от никой"

Авторът на статията напомня, че Критския събор през 2016 година не е дискутирал  темата за автокефалията, предоставянето на автономия е било разгледано детайлно. В частност, резултатите от този форум се говори, че в случая когато се дава автономия на две  църкви в един географски църковен район то,, страните съвместно или по отделно се обръщат към Вселенския патриарх, за да изиска канонично решение на този въпрос съгласно действащата всеправославна процедура".

,, Това, което тук идва реч, как да не е за Украйна?- пише дяконът- Тук вече има автономна църква към Москва. Скоро може би да се появи и автономна църква към Константинополска патриаршия. Тази ситуация вече е има от средата на 90-те години в малка Естония. Московският патриарх вече заплаши с разрив Константинополската патриаршия в случай,че се даде на Украйна автокефалия. Може да се предположи, че има автономия няма да има и разрив".

Що се касае до въпроса за автокефалията на Украйна, по думите на автора, никой не знае какво канонично решение може да се вземе по въпроса съгласно действащата всеправославна процедура,, Вероятно, това ще стане на един следващ Всеправославен събор, който ще бъде свикан след като в Украйна се появят две автономни църкви". 

Translate