петък, септември 21, 2018

Кръвта на свети Януарий се е втечнила по време на традиционната церемония в Неапол

Таня Илиева

Светата кръв на свети Януарий е станала течна на 19 септември 2018 година по време на церемонията провеждаща се три пъти годишно в катедралата на Неапол, но участвалият кардинал в ритуала неочаквано се разболял.

Кардинал Крешченцио Сепе, архиепископ на Неапол, ,, неочаквано побледнял и му се наложило да седне", по данните на агенция АНСА. Кръвта на светеца, според агенцията, е била разредена, но кардиналът не е могъл да вземе реликвата в ръцете си, тъй като се почуствал зле.

Втечняването на кръвта на свети Януарий става три пъти годишно: през месец май,през декември и на 19 септември, когато се отбелязва празника на епископа и мъченик от 4 -ти век, който се смята за небесен покровител на Неапол.

Много от неаполитанците вярват, че когато  кръвта на светеца не се втечнява, тя предсказва някакво бедствие. Така например се е случило през 1559 година, когато  е имало голям глад, през 1833 е избухнала епидемия от холера, бомбардировките на съюзниците през 1944 година и земетресението през 1980 година.

Translate