четвъртък, септември 20, 2018

Гръцки митрополит призова патриарх Вартоломей да прекрати разкола

Таня Илиева



Митрополитът на Китира и Антикитира Серафим обвини Константинополския патриарх Вартоломей в разкол на православието и го призова да се покае и престане да провокира разкол.

Митрополията на Китера и Антикитера влизат в Еладската православна църква.
Упорството на патриарх Вартоломей по даването на автокефалия на Украйна, което води до печални резултати и за общението си с папата  константинополския патриарх трябва да се покае.
,, Аз съм дълбоко опечален за даването на разколниците автокефалия, и за прекъсването на общението с Руската патриаршия. До тези тъжни и разочароващи резултати доведе упорството на Вселенския патриарх по даването на автокефалия на украинските разколници, които са отделени от нашата света православна църква, т.е. от всички православни патриаршии и автокефални църкви, съставляват незначителна част от украинския народ".

Митрополит Серафим припомня, че доскоро Константинополската патриаршия е признавала само каноничната украинска църква под ръководството на митрополит Онуфрий.
,, Сега по лични причини дава автокефалия на разколниците от Украйна и преосмисля свещения  и каноничен ред на православната архиепископия на Украйна, която е призната от Руската православна църква, но от другите православни църкви. Разколниците, както е известно, не представляват Църквата, и общението с тях е забранено с божествените и свети канони, от Апостолските и Вселенски събори. И за какво  е това упорство и настойчивост на Вселенския патриарх Вартоломей за признаване на разколниците като автокефална църква? За провокация на разкол и разделение в едната всеобща апостолска Църква".

Митрополит Серафим, отбелязва, че много смут провокирали решенията на Великия и Свят събор на остров Крит през месец юни 2016 година, и казва, че се моли за църквата, да се справи с духовната криза и да избегне болезнените усещания в името на единството на православните.,, Защото е известно от свети Йоан Златоуст, че грехът на разкола не се отмива дори и от мъченическа смърт".
източник:
alexstefanopoulos gr

Translate