понеделник, юли 23, 2018

Личности:Новомъченица Анна Курдская

Таня Илиева


Анна Мразовна Калоян е представител на множеството нови мъченици, които са пострадали заради Христос в най-новата постсъветска епоха.

Анна Калоян е родена на 18 декември 1987 година в семейство на кюрди езиди, тя е живяла в село Базковская Шолоховска област в района на Ростов. През есента на 2012 година момичето повярвало в Христос и приема Православието. Тайнството на кръщението приема в храма на село Базковская и е извършено от отец Валерий Харитонов. Анна става една от активните в енорията, въпреки заплахите на роднините и езиди, опитва се да прекарва свободното си време в храма, помага на храма и работи в полза на храма. Родителите на момичето , нейните роднини, цялата общност от езидите се опитали да убедят Анна да се откаже от Христос и да се върне в старата си религия, но всички опити включващи побои, заплахи и власт били неуспешни. Идвало Рождество, и Анна пристъпила към изповед и причастие, като се готвела да посрещне празника.  През нощта на 4 януари 2013 година момичето било измъчвано до смърт. Двата крака на Анна били счупени,така че тя да не може да избяга, след което баща и започнал да я бие с желязо, а майка и да я удря с дърво по главата. Всеки  удар е бил придружен с искане да се откаже от Христос, но Анна била твърда и отказала до смъртта и.
По този начин, в деня, когато Църквата чества паметта на света великомъченица Анастасия, мъченически от ръцете на родителите и е загинала Анна. Бащата на мъченицата е поел цялата вина за убийството на дъщеря си и е осъден на 7 години затвор. Мъченицата е погребана в езидското гробище в село Верхнетокинско, отделно от  езидските погребения. Гробът на мъченица  Анна се почита от православните вярващи. Сведения за нея събира протоиерей Василий Хадикин, свещеник от Шахтинската епархия и ръководител  на епархийската комисия по канонизация  на светиите.

Translate