неделя, юли 22, 2018

Учените заявиха, че Торинската плащеница не е погребалният саван на Иисус Христос



Таня Илиева



Специалисти от Италия и Великобритания дошли до извода, че Торинската плащеница, в която според преданието, било завито тялото на Иисус Христос, в действителност почти навярно е фалшификат.По думите на учените, ако  наистина в платното действително е лежало тяло, то следите от кръв на него щяха да изглеждат иначе.
Мнозина вярват, че в четириметровото платно от лен, съхранявано в катедралата на Свети Йоан Кръстител в Торино, Йосиф от Ариматея е завил тялото на Иисус Христос след неговите кръстни страдания и смърт. За използването на плащеница при погребението на Иисус Христос съобщават и четиримата евангелисти, и е въпрос на отговор, дали действително в тази италианска  църква се съхранява именно тя, и предизвиква спорове.

Някой вярващи, в това число и православни църковни деятели, считат плащеницата за истинска и я признават за една от важните църковни реликви. Въпреки това римокатолическата църква отрича автентичността на тази реликва и православната църква не изразява  официалната си позиция по въпроса за нейната автентичност. През втората половина на 20 век, Ватикана позволява изследване  на плащеницата с помощта на специално оборудване,  и оттогава учените многократно са изследвали реликвата, опитвайки се да разберат дали тя е плащеницата, с която  е бил завит Иисус Христос.

Изследователите са се обърнали към метода, който обикновено се използва в криминалистиката- върху манекени се изсипва човешка кръв и течност, с подобни свойства, да се види какви следи ще останат върху плата. Както се оказало, нито едно от петната от кръв не може да бъде на плащеницата, независимо от положението на тялото, увито в нея, както и някои други, за да достигнат до там, където  те се наблюдават само в случай, ако тялото  е в изправено положение. Както са убедени експертите, местоположението на някои петна може да бъде на мястото не може да бъде обяснено, дори ако се приеме, че тялото е било преместено.

Translate