неделя, юни 24, 2018

Рождество на свети Йоан Предтеча

Таня Илиева 


  1. Йоан Предтеча е най-почитаният светец след Богородица. Сам Христос говори за него в Евангелието на апостол Матей 11:11
  2. Рождеството на Йоан Кръстител е уникален празник в православието. Има три празника, когато не споменават деня на смъртта, а рождеството на лицата: Рождество Христово, Рождество на Пресвета Богородица и Рождеството  на Йоан Предтеча. Този факт говори за особеното място за почитта към Йоан Кръстител в църквата.
  3. Йоан се нарича Предтеча и Кръстител. Предтеча защото той е дошъл преди Иисус Христос и е проповядвал на народа Неговото идване. Кръстител защото той е кръстил Христос на река Йордан.
  4. Ние намираме сведения за пророка Йоан Предтеча при четиримата евангелисти. За него споменава в своите трудове и историка Йосиф Флавий.
  5. Йоан Кръстител е роднина на Иисус Христос по майчина линия.
  6. В Евангелието на Марк четем за Йоан Кръстител, че той е бил на около тридесет години и водел аскетичен живот в пустинята и бил облечен в камилска одежда и кожен пояс около кръста си, и се хранел с акриди и див мед.
  7. Йоан е бил последният пророк сред множеството праведни, които са предсказали идването на Месията, който трябвало да освободи Израел.
  8. Темата на проповедта на Йоан Кръстител е била покаянието. След редица години на аскетичен живот, той отишъл на река Йордан. Там той започнал да проповядва на хората за покаянието и кръщението  за опрощаване на греховете. Това не е било кръщението, което ние познаваме.
  9. Йоан Кръстител е бил екзекутиран, главата му била отсечена. 

Translate