събота, юни 23, 2018

Водачите на християните в Израел се обявиха срещу конфискацията на църковните имоти

Таня Илиева 


В писмо изпратено до министър-председателя на Израел Вениамин Нетаняху, водачите на християните в Светите земи настояват да се спре законопроектът, който има за цел да се конфискуват църковните имоти в страната. Това писмо е подписано от православния патриарх на Йерусалим Теофилос Трети, арменския апостолически патриарх на Йерусалим Нурхан Манугян и римокатолическия кустод на Светата земя Франческо Патон.

Според тях този проектозакон е ,,систематична и безпрецедентна атака срещу християните в Светата земя и може да наруши и най-елементарните човешки права, заплашвайки деликатното равновесие в отношенията между местните християнски общности и израелската държава, изграждани цели десетилетия".

Тримата религиозни водачи припомнят, че ,, скандалния проектозакон е един от основните мотиви за настоящата криза между християнската общност в Светата земя и държавата Израел, заедно с налагането на произволни и незаконни ограничения на банковите сметки на отделни църковни представители във връзка с общинските данъци, които докараха до затварянето на църквата на Божи Гроб на 25-27 февруари 2018 година в знак на протест.
 Този законопроект дава възможност на правителството на Израел да конфискува недвижими църковни имоти, които в миналото са били отдавани под наем за дълги периоди например за 99 години на Националния еврейски фонд, а в по - ново време църковните субекти са ги били продали, на големи частни групи за недвижими имоти, за да покрият свои натрупани дългове.

Законодателната инициатива от страна на Израел, има за цел да предпази тази собственост от възможно съдебно оспорване и да даде защита на настоящите собственици на сгради, които са построени на тези земи. 

Translate