неделя, юни 24, 2018

Приета е украинска делегация във Вселенска патриаршия

Таня Илиева


На 23 юни е пристигнало представителство на Украинската православна църква във Вселенска патриаршия. Делегацията на УПЦ се е срещнала с Вселенския патриарх Вартоломей и е била обсъдена ситуацията в Украйна след 1992 година. 
Вселенският патриарх е бил информиран за ситуацията сега и за решенията по въпроса. 
Един от участниците в делегацията на УПЦ , епископът на Борисопол, Антоний е заявил следното след срещата:,, Целта на срещата беше да се предаде обективната информация за съществуващите проблеми на украинското Православие, и да се чуе мнението на Вселенския патриарх по този въпрос, който се обсъжда активно в медиите, особено предполагаемото желание на патриарха да даде томос за автокефалия в близко бъдеще. 
Срещата беше дълга и честна, като всеки представи мнението си за ситуацията в Украйна, и не само в нея, защото има разкол и в други поместни църкви,  и трябва да се търсят начини, които ще помогнат за преодоляване на разкола. Няколко пъти бе казано, че е невъзможно да се легитимира разкол, затова трябва да се зададе въпроса за отношението към него. Понякога лекарствата не помагат, така че трябва да се търси формула, която да присъедини нашите братя, които са отдавна в схизма. 
Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че не иска да се меси,  но иска да помогне. Като отговорен човек, а той е пръв измежду равни на йерарсите от целия православен свят, като за решаването на този сложен въпрос, ние виждаме, че може да се намери решение в Светите канони, а не както казват в медиите някои високопоставени  служители, че този въпрос е решен.
Никой няма решение и не знае как да го реши, защото ситуацията е много сложна! Трябва да направим всичко, така че нашите братя и сънародници, които са в разкол, да се върнат към прегръдката на православната църква".

Патриарх Вартоломей   е получил покана да посети Украйна по случай честването на 1030 години от покръстването на Русия.

Translate