четвъртък, март 29, 2018

Библейски разкази:Каин

Таня Илиева


Каин е големия син на Адам и Ева, името му означава,, създава". Каин е баща на Енох. Каин бил земеделец. Неговият конфликт с брат му Авел започва с жетвоприношението на Бог, направено от двамата братя, това е първото жертвоприношение споменато в Библията. Господ приел даровете на Авел и пренебрегнал жертвата на Каин. Каин убил Авел, за което бил наказан от плодовете на земята и бил обречен на скитане. Той бил първия убиец на земята, той бил белязан с особен знак от Бог, т.нар. печат на Каин. Каин се заселил в страната Нод, оженил се и му се родил син на име Енох, на които бил наречен основания от него град.

Историята на Каин принадлежи към разспространения сюжет за двама съперничещи си братя. Има неяснота, поради какво Бог не е зачел жертвата на Каин, непонятно е и защо и от кого трябва да го пази този печат, как се е случила тази загадъчна сватба.

В представите на християнството Каин е представител на синовете на дявола, убил невинният си брат Авел; също се прави връзка с Иисус Христос, които е убит и наказан от евреите.
В мюсюлманската традиция причината за конфликта между братята Каин и Авел е спор за една от техните сестри, за която са искали да се оженят и двамата. Каин е убил Авел и се оженил за нея. 

Името на Каин е събирателно название на един народ наречен каинити, този народ се споменава в книгата Съдии 4:11.

Translate