петък, март 16, 2018

Открита е най-старата църква в света


Таня Илиева



Археолозите твърдят, че са открили най-старата църква в света, която датира от малко след разпъването на Иисус Христос и е използвана от 70-те апостоли.

Ако текстовете потвърдят, датира от 33 година до 70 година пр.н.е, както твърдят археолозите, то ще се превърне най-ранното място за поклонение на християните с около 200 години.

Под древната църква,, Свети Георги" е открита една много ранна подземна църква, която е датирана от 230 година след Христос. Тя се намира в Рихаб, северна Йордания, близо до границата със Сирия. Има доказателства, че тази църква е използвана от ранните християни- 70 ученици на Иисус Христос. Една мозайка, която е намерена в църквата, описва тези християни като,, 70 възлюбени от Бог и Божествения". Смята се, че те са избягали от Йерусалим при преследването и са основали църква в северните части на Йордания. Цитират се исторически факти, които сочат, че те са живеели и практикували религиозни ритуали в подземната църква и тя е била изоставена едва след прекратяване на гонението на християните през 4 век от римските владетели.      





Translate