понеделник, февруари 26, 2018

Любопитно:Тайните на римските катакомби

Таня Илиева 

През далечната 2002 година при повредата на една водосточна тръба в манастира и училището на Институто ди Сакра Фамилия на улица Виа Касилина става ясно,че под мазето има археологически находки,състоящи се от няколко десетки погребални камери.
Археолозите установяват,че става дума за погребения датиращи от края на второто столетие и началото на третото столетие.Телата на погребаните били набързо обвити,нещо което говорело за масова епидемия или някакъв масов случай на смърт.През годините са били изследвани почти 345 починали от общо 1300.
Подобно разкритие само по себе си е забележително и същевременно загадъчно. И още един въпрос е стоял как толкова нехристиянски погребения са извършени в една от най-важните римски катакомби? Защото тези погребения са извършени в катакомбите на свети  Петър и Марцелин.Тези катакомби се състоят от 2,8 мили галерии разположени на три нива,в които са погребани около 20 000 - 25 000 ранни християни.

Известността на тези катакомби винаги е съществувала, даже наред с другите катакомби в Рим от 5 век.Тези места са били място за поклонение на ранните християни,тъй като се смятало,че там са останките на много от ранните светии и мъченици на християнството. Според преданието свети  Петър и свети Марциан са били погребани в едноименната катакомба. 

Translate