неделя, февруари 25, 2018

Неделя на Тържество на Православието

Таня Илиева
Първата неделя на Великият пост се нарича Неделя на Тържество на Православието.
Този празник е възникнал през 843 година във  връзка с окончателната победа над ереста на иконоборчеството,което било осъдено още на Седмият Вселенски събор през 787 година,но неговото значение е много широко.Гръцката дума ерес се превежда като вземане,завоевание,школа,направление и означава предпочитание на едно и отказ от нещо друго.
Ересите на изтока като арианството,монофизитството,монотелитството посягали на най-ценното в християнската религия-Боговъплъщението,Богочовечеството, и оттам на единствения принцип за лежащия в основата на всеки християнски живот,хармонията на съчетаване на земното с небесното,църковното и светското.Борците за чистото православие намерили поддръжка и прием в здравомислещата част на Рим,които бил почти недокоснат от тези движения на еретиците.
Накрая намерили почва при императорите  на Византия гонители на иконите и скулптурните изображения  на Иисус Христос,Пресвета Богородица и светиите станало продължение на агресивната монофизитска теория. Заключенията на иконоборците от събора през 754 година означавали отказ от вярата във възможността за реалното въплъщение на земята на образите от Божествения свят,достъпни за погледа на дарените сБожията благодат хора.
Затова първата неделя на Великия пост е посветена на победата над разрушителната сила на византийските ереси и така подчертава Църквата своята уникална за света роля за спасение и съзидание в световната история.

Translate