събота, септември 02, 2017

Махерус- мястото, където свети Йоан Предтеча намери смъртта си

Таня Илиева
Преди дни, на 29 август църквата отбеляза един от скръбните за нея дни. Този ден е Отсичането на главата на свети Йоан Кръстител.
Мястото на изпълнението на присъдата му е крепостта Махерус. Потвърждение на евангелската история намираме в сведенията,които ни дава историкът Йосиф Флавий,че свети Йоан Кръстител осъждал публично брака на цар Ирод Антипа със съпругата на брата си Иродиада. Йосиф Флавий описва и танцът на Саломе пред  баща си и това как в замяна тя поискала обезглавяването на Йоан Кръстител, дори археолозите на базата на този разказ са определили и мястото на пиршеството.
Така изглежда перистилният двор в Махерус, в тази обстановка цар Ирод Антипа е наблюдавал танцът на Саломе,който е бил смъртоносен.
Крепостта Махерус е най-източната от обновените крепости на Ирод Антипа. Тя се откроява заради местопожението си,което е  на изток от река Йордан. Крепостта се намира над Мъртво море, от нея може да се видят крепостта Масада и Йерусалим. Самата  крепост е служила като отбранителна линия и наблюдателен пункт срещу нашествие от изток.Освен крепост тя е била и разкошна резиденция на царете. 

Translate