неделя, септември 03, 2017

Полезно е да се знае: Домът,където се е родила Богородица

Таня Илиева

Домът,където е родена Пресвета Богородица се намира в мюсюлманският квартал на Йерусалим.В днешно време там е построен през 1907 година над развалините на пещерите,където е бил дома на праведните Йоаким и Анна, манастира посветен родителите Пресвета Богородица. Той се намира точно до вратите на свети Стефан и недалеч от къпалнята Витезда. Смята се,че праведният Йоаким е имал стадо от овце и затова къщата му се е намирала близко до къпалнята Витезда.
Манастирът е на две нива и на първото ниво има една малка църква посветена на праведните Йоаким и Анна, тази църква принадлежи на Йерусалимската патриаршия, когато се спуснем по стълбата попадаме в едно неголямо помещение, където се смята,че се е родила света Богородица. На по-долният етаж се смята ,че  е дома на Йоаким и Анна, много е задушно и стените са покрити с влага.В стаята на дома има икона на Успението на двамата Богоотци,чиято памет се почита на вторият ден след Рождеството на Пресвета Богородица.

В Новият Завет се съдържат много малко сведения  за земния живот на света Богородица, и нищо за нейното рождество. Основно се черпят сведения от апокрифното Протоевангелие на Яков. Там се разказва за семейството на Йоаким и Анна,които нямали дълго време деца. Когато Йоаким отишъл да принесе на Бог жертва,първосвещеника му отказал,защото не е създал потомство на Израил. Тогава Йоаким отишъл в пустинята за молитва,а Анна останала в дома им и също се молела . Тогава и се явил един ангел и казал:„Господ чу твоите молитви,ти ще заченеш и ще  родиш,и за твоето потомство ще се говори в целият свят“.



 

Translate