понеделник, август 28, 2017

Там,където небето и земята се съединяват

Таня Илиева

Има една църква в Грузия, която  е издигната на 40-метров монолит, достигането и в продължение на много години не е било възможно.Тя е една от уникалните църкви в света. Църква без един гвоздей спойка, намираща се на един скален къс,църква от живи дървета.

Църквата на Катцийския Стълб се намира в една много необичайна местност,която е обкръжена с легенди. Първото споменаване на тази църква се намира в записките на принц Вахушт Багратион.Времето на нейното построяване е между 6 и 8 век. Хората от околността вярвали,че тази църква е построена да ги приближава до Бог. В периода на Османската империя,църквата била разрушена и основите и достигнали до наши дни. Първите
изследвания на местността в наши дни били извършени от писателя Леван Готуа и Александър Джапаридзе.
През 1993 година на скалата се заселил монаха Максим. Той с дарения построил новия храм. Държавата също помогнала със средства и финансирала археологическите изследвания. Новата църква била готова през 2009 година. Тя е посветена свети Максим Изповедник. И изцяло повтаря постройката на първата църква.Тя представлява една каменна зала с размери 3,5 метра и ширина 4,5метра. В нейното подножие има поставен Кръст. Въжена стълба осигурява достъпа до църквата, стълбата е поставена от първата изследователска експедиция през 1944 година.   






Translate