вторник, август 29, 2017

Църквата на умножението на хлябовете и рибите в Табха

Таня Илиева
На северо-западният бряг на Галилейското езеро има едно място,което е водосбор на много източници на вода. Това прави мястото много плородородно и изглеждащо като къс от рая.То  е известно като местността Хептапегоп „седемте извора“ или Табха.
Според Евангелието в тази местност са се случили много важни събития. Например чудото с нахранването на 5000 души с пет хляба и  две риби. На мястото на това събитие впоследствие е построена една неголяма църква през 4 век,където за олтар е служил камъка,където  Иисус Христос е сложил кошницата с петте хляба и двете риби.В по-късни времена църквата е била разрушена и на мястото и е била издигната базилика.Като тя била много по-голяма   от първата и олтарът и вече бил на изток. Тя била украсена с много мозайки.

През 614 година църквата била разрушена от персите. И така цели 1300 години тя била в руини.
През 1932 година двамата археолози Мадер  и Шнайдер намерили при разкопки останки от пищни мозайки. Те били съхранени и когато през 1982 година станали главното украшение на новата църква, построена на това място.

Сега там служат монаси от Бенедектинският орден, те правят младежки лагери и са създали дом за инвалиди.


В самата църква украсата е скромна и изпъкват мозайките намерени при разкопките през 1932 година. Тези мозайки са без аналог в Светите земи. В тях са изобразени лотоси, които не растат в околностите на Табха. В църквата е изобразен патриарх Мартирий Йерусалимски,който  е живял известно време  в Египет. 

Под самият олтар се намира главната светиня на храма, камъка на които Иисус Христос е бил поставил да разчупи петте хляба и двете риби.



Translate