сряда, август 30, 2017

Мона Лиза от Галилея

Таня Илиева 



В археологическия парк Ципори, столицата на мозайките има много находки украсени с великолепни мозайки от различни епохи  и различни религии. 

Една от най-известните намерени в Ципори мозайки е на Галилейската  Мона Лиза. Тя се намира в една римска вила датирана от 3 век и представлява изображение на млада жена, изработена с много тънък усет за красота.Жената е неизвестна за историята, но по красота и тайнственост не отстъпва на Мона Лиза.  
Ципори или Сепфорис е историческата столица на Галилея, и е разположен на около 6 километра от Назарет.За първи път е споменат в историята на Йосиф Флавий по време на управлението на хасмонейският цар Александър Яная. През 63 г.пр.н. е завоюван от римляните и така през 55г.пр.н.е бил провъзгласен за столица на Галилея.
Разрастването му е през управлението на цар Ирод Велики. След смъртта цар Ирод в града е избухнал бунт,които бил жестоко потушен от римските войници.След това Ципори бил отново изграден и застроен. Смята се,че Йосиф Обручник и малкият Иисус са пътували често до града,за да се изработват кръстовете на заловете метежници и след това при възстановителните работи. Известният равин Иехуда ха -Наси се е прибрал в Ципори от Бейт-Шеана и с него се е прибрал и Синедриона. В този град е бил написан Йерусалимският Талмуд, които бил завършен през 4 век. 
Християните за първи път са се появили в Сепфорис през 4 век, като от тогава датира и църквата построена от император Константин. Последвало едно опустошително земетресение през 363 година,което сринало града.
През 5  век Ципори бил населен от християни и евреи. Счита се,че родителите на Света Богородица, праведните Йоаким и Анна са живели в този град,затова кръстоносците са построили църквата на Света Анна.

На 3 юли 1187 година кръстоносците настъпили от южната страна на Сепфорис и на 4 юли 1187 година била битката при Хатин. Превзетият от Саладин град бил върнат на кръстоносците и според договора от 1240 година бил върнат на кръстоносците до 1263 година,когато бил превзет от мамелюците.

През 1931 година на територията на Сепфорис се извършвали разкопки ръководени от Лерой Уотърмен от университета в Мичиган.
След създаването на държавата Изараел през 1975 година от университета в Тел-Авив се извършили разкопки на градският водопровод под ръководството на професор Ехуд Нецер от Еврейският университет в Йерусалим.
Днес Ципори е археологически парк.


Translate