неделя, август 27, 2017

Свети великомъченик Фанурий Родоски

Таня Илиева

 Има много малко източници,които са достоверни относно животът на свети великомъченик Фанурий. Това,което е известно е,че е живял приблизително през трети век от нашата ера, и начина по които се изписва по иконите е изнамерен  на остров Родос през 16 век.
Това се случило,когато местната алжирска администрация,намираща се в подчинение на османската взела решение да направи ремонт на крепостните стени. Строителите,които били по народност  гърци, започнали работа,и попаднали на застроена църква от ранните векове. Стенописите и иконите били повредени и изключение правела една. Християните разбрали,че става дума за чудо. И отишли при тогавашният митрополит на Родос Нил. Той бил много учуден на иконата и я изучил основно. На нея бил изобразен млад човек с униформа на римски офицер.Надписът гласял,че това е Свети Фанурий.Митрополит Нил съдел по името и заключил,че това е той е с гръцки произход.
Това,което се изобразявало на иконата са били мъченията на свети великомъченик Фанурий. Според изображенията по иконата,митрополит Нил определил приблизителното време кога е живял светеца. Това били най-жестоките времена на гонение на християните.

За родителите му знаем,че са били вярващи хора, дали толкова звучно име на сина си.Името Фанурий означава„разкрит“„явен“.В една от версиите на житието на светия великомъченик пише,че „майка му не била добър човек, била блудница“.А сина и се молел да и се опростят греховете. Това събудило съмнение в митрополит Нил.Той се обърнал към ръководителя на администрацията да бъде потърсено сведение за това, но не било намерено.

Църквата на свети великомъченик Фанурий била възстановена и сега на остров Родос се смята за една от забележителностите му.

В чест на свети великомъченик Фанурий се прави един постен сладкиш. Той се прави на 27 август и се носи в църквата и се раздава за здраве. Приготвя се винаги с 9 съставки.Ако искаме да получим отговор на някой наш въпрос,които ни вълнува се казва„Бог да прости майката на свети Фанурий.
Светецът се възприема  като помощник за изгубени неща и вещи.
Постепенно хората приели,че ако някой иска да намери загубена вещ, свой близък, изгубено животно трябва да направи фануропита и да я занесе от предишният ден и я носи в църква на 27 август за молитва. След молитвата питата се нарязва и раздава, като всеки казва„Бог да прости греховете на майката му.
Освен на празника Фануропитата може да се прави всеки ден освен неделя.

                          Фануропита
  1. 1ч.ч. вода( или прясно изцеден сок от портокал)
  2. 1ч.ч.захар
  3. 1/2олио
  4. 1 и 1/2ч.ч.брашно(може и малко повече)
  5. 1ч.ч.нарязани на едро орехи
  6. 1шепа стафиди
  7. 1ч.л бакпулвер
  8. 1 ч.л. канела
  9. 1ч.л карамфил(смян)
  10. 1шепа сусам
Разбиват се първо с миксер олиото и захарта,после се налива водата(сока) и след това се добавя брашното, смесено с бакпулвер(брашното се бърка без миксер).След като се получи хомогенна смес, се добавят стафидите, орехите, канелата и карамфила. Готовата смес се излива в намазнена и набрашнена тава и се поръсва обилно със сусам. Пече се на около 160 градуса около 1час.


Translate