събота, юни 24, 2017

Рождество на свети Йоан Кръстител

Таня Илиева

Свети Йоан Предтеча е най-почитания християнски светец след Пресвета Богородица. Иисус Христос говори за него:„Истина ви казвам:между родените от жени не се е явил  по-голям от Йоана Кръстителя;ала по-малкия в царството небесно е по-голям от него.“(Мат.11:11)

Историята на раждането на свети Йоан Предтеча научаваме от описаното в Евангелието  на апостол Лука. Архангел Гавриил се явил на неговият баща, иудейския свещеник Захария,когато той служил в Иерусалимския храм и му съобщил за раждането на сина му.(Лк 1:13-17).
Захария не повярвал на ангела: двамата с Елисавета били  вече възрастни хора и били безплодни. Заради неговото неверие архангел Гавриил го наказал с това той да онемее.
Както ни разказва апостол Лука, Йоан Предтеча се родил шест месеца преди Иисус Христос. На осмият ден, според Мойсеевия закон, бил обрязан.Майка му го е нарекла Йоан, и много изненадало неговите роднини, никой в семейството не се е казвал така.Но Захария, който бил още ням,написал на една дъска:„ Йоан ще е неговото име“. В този момент свещеникът си върнал речта и започнал да слави Господ и говорил за това,че неговия син ще предскаже идването на Месията.

След Рождеството на Иисус Христос цар Ирод  Велики заповядал да убият всички деца от мъжки пол. Като научила за това,майката на Йоан Предтеча Елисавета избягала със сина си в пустинята. Според легендата, Захария  останал в Йерусалим да изпълнява свещеническите си   задължения. Ирод изпратил при него войници, искал да узнае, къде се е скрила Елисавета с детето.Захария не издал мястото, и го убили вътре в храма.
Елисавета продължила да живее в пустинята заедно с Йоан. След нейната смърт Йоан изпълвал дните си с пост и молитва, така той се приготвил за проповядването на идването на Месията.  

Йоан -означава богопомазан, идва от еврейски език. Другите две значения на името са„Яхве е милостив“  и„верен на Бог“  
печат от манастира Дионисият - Атон
с изображение на Рождество на свети
Йоан Предтеча

Translate