събота, юни 24, 2017

Атонските светии : преподобномъченик Прокопий Варненски

Таня Илиева 

Свети преподобномъченик Прокопий Варненски е роден в околностите на град Варна,в семейство на благочестиви родители.На 20- годишна възраст той постъпил в скита„Свети Йоан Предтеча“, който бил под управлението на Иверският манастир. Негов духовен наставник бил стареца Дионисий. Там той приел и монашеско подстрижение.
Но врагът на човешкото спасение подгнал духовна борба против него, която Прокопий не издържал и напуснал Света Гора.Прокопий отишъл в Смирна при кадията* и изявил желание да стане мюсюлманин, така той се отказал от Христос.Когато след 15дни той бил обрязан според мюсюлманския обичаи, той започнал да съжалява за извършеното от него.Той се допитал до един атонски йеромонах, на когото разкрил греха си и желанието за мъченичество.
Духовникът му дал съвет да поеме един по-умерен път на покаяние и да замине отново на Света Гора.Прокопий бил решен твърдо да поеме пътят на мъченик. Последвал 15-дневен пост придружен с молитва, като често търсел съвета на духовника. На 15-тия ден те заедно изпълнили молебния канон на Пресвета Богородица и Прокопий в мюсюлманска одежда отишъл при кадията, пред когото свалил и хвърлил зелената чалма, и смело заявил своята вяра в Христос и се отрекъл от пророка Мохамед.

Последвал  жесток побой от страна на османците и последвал затвор. Последвали опити от страна на османците да го привлекат отново с обещания за високи служби, но било напразно.Отговорът бил един и същ:„Ако дори да бихте ми подарили целия свят,то не бихте могли да промените моето твърдо намерение".

Последвало смъртно наказание. Твърдото държание на Прокопий предизвикало смут в османците и никой от тях не дръзвал да изпълни смъртната присъда. И затова тя била изпълнена от човек, като Прокопий, които бил отстъпил от вярата си.
Било е 25 юни 1810 година в град Смирна** 

В днешни времена в град Варна има храм посветен на преподобномъченик Прокопий, той е един от големите храмове в страната.  

*Кадия е дума с арабски произход(каади) и означава мюсюлмански съдия раздаващ правосъдие въз основа на шериата(мюсюлмански закон на основата на Корана и Суната)
** Смирна е днешния град  Измир,намиращ се в югозападната част на Турция, той е трети по големина в страната и второ по големина пристанище в страната след Истанбул. 

Translate