събота, юни 24, 2017

Чудотворната икона на Иверския манастир



Таня Илиева

В Иверския манастир се намира чудотворната икона на Пресвета Богородица Вратарница.  По времето на император Теофил имало гонения срещу онези християни, които почитали иконите.В онези времена имало една вдовица в Никея, която била благочестива заедно със сина си.В нейният дом се съхранявала иконата на Божията Майка, нарисувана от свети апостол и евангелист Лука. Един ден войниците на императора, отишли в дома и,те знаели за иконата, която се съхранявала в домашният параклис.Вдовицата ги подкупила, за да и дадат отсрочка от един ден и след това да им предаде иконата. Когато си тръгвали един от войниците ударил с оръжието си иконата и от нея потекла кръв. Войникът на име Варвар бил поразен от това чудо.
Вдовицата се молила дълго пред иконата, после занесла иконата на морския бряг и я пуснала в морето. Иконата не потънала, а застанала права, се понесла на запад на повърхността на морето.Синът на тази вдовица станал монах на Атон. Изминали две столетия и никой не знаел къде се намира иконата.            Преподобни Гавраиил Пещерник получил видение, да приеме светия образ, и той отишъл на брега на морето, там видял стълб които се издигал към небето,и, видял над неговите води иконата,хвърлил расото си и с него завил иконата, и се върнал обратно в манастира. След това с няколко монаси я пренесли в Иверският манастир. Иконата поставили над входната врата на манастира,затова се нарича Вратарница. Сега иконата се намира в  кивот,който се намира в специално построен параклис.

Най-известното копие на иконата е„Света Богородица Монреалска“, която придобива известност, заради това че, през 20 век започва да мироточи. Интересното в случая е,че мирото не се е отделяло постоянно. През Страстната седмица то спирало. Тя е мироточила 15 години. През 1995 година тя е била донесена за поклонение в България. Като на 30 октомври 1997 година, нейният пазител Йосиф Муньос- Кортез е бил убит в Атина и този случай до ден днешен не е получил своето обяснение. От тогава иконата е в неизвестност.

В България най-известното копие на Света Богородица Иверска се намира в Роженският манастир. Има и две нейни копия във фонда на Историческия музей във Варна. На Самарското знаме също е извезан образът на Иверската Света Богородица Вратарница. Този образ е изработен от монахините в Иверския манастир намиращ се в град Самара.

  







Translate