вторник, март 26, 2024

Събор на свети архангел Гавраиил


Таня Биринджиева

Съборът на Архангел Гавриил се чества от Православната църква два пъти в годината- на следващия ден след Благовещение на 26 март и на 13 юли.
 Архангел Гавриил е избран от Господ, за да благовести на Дева Мария, а с Нея на всички хора , великата радост от въплъщението на Божия Син. Затова в деня след Благовещение, прославяйки Пречистата Дева, те благодарят на Господа и отдават почит на Неговия пратеник Архангел Гавриил. Причината за втория празник 13 юли е датата на освещаването на храма, издигнат в името на Светия Архангел в Константинопол.
Името Гавриил означава  ,, Божия сила,, или ,, Божия крепост,,. На иконите Архангел Гавриил е изобразяван държащ райска клонка, която донесъл на Дева Мария, или държащ светещ фенер в дясната си ръка и огледало в лявата си ръка.

В тези дни си припомняме всички явления на Архангел Гавриил: от него Мойсей получи вдъхновение при написването на книгата Битие, Пророк Данаил обяви съдбата на еврейския народ, той се яви на праведната Анна с новината за раждането на Пресвета Богородица, яви се на свещеник Захария и възвести раждането на Предтечата Господен, той следваше земния път на Божията Майка, той се яви на Свети Йосиф Обручник. 

Гетсиманската градина той се яви и подкрепи молещият се Иисус Христос преди Неговите страдания. Първи Архангел Гавриил възвести на жените - мироносици радостната вест за Христовото възкресение.

Translate